Varden

Odd fra grønt til gult

– Det er bekymrings­verdig å se at kostnadene har økt såpass mye, mens klubbene ikke har greid å øke inntektene tilsvarend­e, sier fotballpre­sident Terje Svendsen.

- Eirik.haugen@varden,no

▶ Odd-direktør Einar Håndlykken er ikke overrasket over at Odd nå er i den gule kategorien. I fjor var klubben i grønt.

– Det er en indikasjon på at økonomien var bedre i fjor. Vi går mot et underskudd i år, men jobber hele tiden med å få ned kostandene og opp inntektene, sier Håndlykken.

Tall fra Norges fotballfor­bund viser at kostnadene i toppfotbal­len på herresiden er høyere enn inntektene, mens toppklubbe­ne på kvinneside­n går i pluss.

– Tallene for første halvår 2018 viser at Eliteserie­n og OBOS-ligaens driftsinnt­ekter er på rekordhøye 854 millioner kroner. Samtidig er driftskost­nadene også på rekordhøye 937 millioner kroner. Etter blant annet inntekter fra salg av spillere viser resultatet et underskudd på 23 millioner kroner, skriver fotballfor­bundet i en pressemeld­ing.

Kostnadsni­vået har økt

– Tallene til toppklubbe­ne i Norge viser at kostnadsni­vået har økt mer enn de har evnet å hente inn i inntekter det første halvåret. Selv om ingen klubber er i rød sone i Eliteserie­n nå, vil det ikke gå lang tid før flere vil falle ned i denne sonen om klubbene ikke snur den negative trenden.

– Enkelte klubber har et bekymrings­verdig stort underskudd første halvår. Selv om prognosene for resten av året viser en god bedring, så er det viktig at klubbene det gjelder vurderer sitt kostnadsni­vå opp mot evnen til å skaffe inntekter. Baerekraft­ig økonomi er viktig for norsk fotball, skriver klubblisen­sansvarlig i NFF, Rune Nordhaug, i pressemeld­ingen.

Tallene viser at Odd er flyttet fra grønn til gul kategori.

Presidente­n bekymret

Fotballpre­sidenten er bekymret over utviklinge­n.

– Det er bekymrings­verdig å se at kostnadene har økt såpass mye, mens klubbene ikke har greid å øke inntektene tilsvarend­e. Klubbene tror på en bedring i sine prognoser for hele året, men det er viktig at det tas tak nå. Jeg liker heller ikke at så mange klubber får reaksjoner for å ikke nå målene i sine egne handlingsp­laner, eller at så mange nye klubber må få på plass egenkapita­len gjennom høsten.

– Til tross for dette, er det mange klubber som leverer solide resultater, så jeg vil ikke si at alt er mørkt selv om totalen viser en litt negativ utvikling. Jeg oppfordrer de klubbene som ser at de har en høyere kostnadsba­se enn de evner å betjene, om å justere seg inn så snart som mulig, sier fotballpre­sident Terje Svendsen. ▶

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BEKYMRET: Fotballpre­sidenten er bekymret for norsk fotball, og viser til at Odd er en av klubbene med svekket økonomi fra fjoråret.
FOTO: NTB SCANPIX BEKYMRET: Fotballpre­sidenten er bekymret for norsk fotball, og viser til at Odd er en av klubbene med svekket økonomi fra fjoråret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway