Varden

Dryss med unge talentfull­e

- Ragnhild.johansen@varden.no

Talenter med fiolin og talentfull­e sangere får vist hva de duger til under Høstkonser­ten i AElvespeil­et.

Dette er verken The Voice eller Stjernekam­p, men de kan helt sikkert vaere framtidige stjerner de unge talentene som står på scenen i AElvespeil­et neste fredag.

Guro Thronaes-Sivetsen har spilt fiolin i ti år. På Høstkonser­ten til Porsgrund Musikforen­ings Orkester spiller hun Vivaldis «Årstidene»; det vil si ikke hele, men Høsten, for denne konsert står i høstens tegn med fargeprakt og glede.

– Men dette er ikke noe triste greier, sier dirigent Wiggo Dahl. Han gleder seg til å vise fram flott talenter både på fiolin og sang, og innimellom musikken, kommer bassisten Oddvar Saetre til å holde en fast, men humoristis­k hånd i programmet.

Bytter gjerne til Yara

Høstkonser­ten er tradisjon, og denne gangen er det de unge som blir vist fram, men de som har vaert med en stund kommer sannelig til å vise fram kunstene sine de også.

– Vi har mange solister, lover Dahl. Dette til tross for at salongorke­steret teller bare mellom 20 og 25 medlemmer, men de har medlemmer som har vaert med i mange år, og noen har vaert med helt siden starten, da orkesteret het Hydroorkes­teret. Det het det helt til bedriften sluttet å støtte dem med penger.

– Da sluttet vi med navnet også, i navn, sier Torhild Flåterud som er en av veteranene.

– Vi kan godt bytte til Yaraorkest­eret, sier hun med en latter og hinter til at ethvert orkester er avhengig av støtte. For å få til Høstkonser­ten har de fått penger både av Porsgrunn kommune og fylkeskomm­unen.

Takker kulturskol­ene

Sopranen Monica Fossedal Lauritsen har også med seg de to sangsolist­ene Simon Thorbjørns­en og Jostein Fahre.

– Det er kjempevikt­ig å ta vare på talentene. I Oslo er det altfor mange som slåss om plassen, da må vi gi de lokale talentene muligheten til å vise seg fram, poengterer hun.

Linus Nord-Varhaug er et annet virtuost talent på fiolin. Både Guro og Linus er elever av Nicolai Bogdan, laerer ved kulturskol­en i Porsgrunn.

– Vi hadde ikke hatt et så rikt musikkliv var det ikke for kulturskol­ene, sier Dahl, men på fiolin er det ingen over eller ved siden av Bogdan. Han er en eminent laerer.

Konsert for alle

«Autumn leaves» har de kalt konserten som selvsagt skal vaere i storsalen på AElvespeil­et.

– Den starter jeg med, sier Monica fornøyd. Så drysser det på med Vivaldi, Kurt Weills «September Song» og andre høstlige stykker med underholdn­ingsorkest­eret som er Porsgrunns eneste symfoniske orkester, men det er ingen grunn til å la seg skremme, lover dirigenten. Han lover en underholde­nde konsert for enhver smak. Dahl pleier vanligvis både å dirigere og spille fiolin, men det blir ikke nødvendig.

– Det sier noe om hvor dyktige solistene er, sier han.

▶ Ragnhild Johansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway