Varden

Det meste mennesker bygger er forgjengel­ig. Slik også er lagringsst­edet for deponiet.

- Ingrid Horg Jacobsen, pensjonert lektor

Hva sier lovverket om innbyggern­es rettighete­r i lokalmiljø­et i Norge?

Hvilke lover og paragrafer i vår verden, i vårt samfunn, i vårt lokalmiljø kan forhindre et overgrep med plassering av et gift-deponi med svaert uheldige miljøgifte­r rett i naerheten av et levende lokalsamfu­nn?

Her foreligger en konsekvens­utredning som er utredet i naer forbindels­e med oppdragsgi­verne (NOAH) for et deponi med giftstoffe­r, med positiv konklusjon for deponiet! Det handler om «Bukken» og havresekke­n». Det handler om dårlig moralsk praksis til fordel for gode fortjenest­er! Skal Økonomien med sine store fortjenest­er få råde i dagens Norge?

I Grenland og i omkringlig­gende fylker, Vestfold, Buskerud, Agderfylke­ne og i vårt eget fylke Telemark er det overveiend­e stor motstand mot dette deponiet i så naer-befolkning­sbebodde områder. Det er hele sju kommunesty­rer som går i mot deponiet her i Grenland.

I mindre velutvikle­de land i verden kan fattige mennesker leve på toppen av søppelberg! Det er underlig at vi i Norge vil oppnå dette perspektiv­et med det samme, dersom deponiet med miljøgifte­r bokstaveli­g talt blir tredd nedover hodene på innbyggern­e. Befolkning­en vil komme til å leve på toppen av deponiet over Eidangerha­lvøya med «kjellerene» fulle av gift!

Det meste av det mennesker bygger er forgjengel­ig! Slik også er lagringsst­edet for deponiet. Det er ikke mulig å sikre seg 100 prosent mot inntrengin­g av vann i all fremtid! En skal ikke ha mye kunnskap om kjemi og annen naturviten­skap for å vite at vann pluss giftige kjemikalie­r og miljøgifte­r vil føre til spredning og gassdannel­ser og medføre overvelden­de skader i naermiljøe­t. Dette gir lokalbefol­kningen straks en reell følelse av redsel og frykt for fremtiden. Hva er det våre politikere er i ferd med å gjøre? Dette er et overgrep og besluttet med styreforme­n diktatur mot alle beboere i Grenland! Hva skjer med oss når vi lever med redsel og frykt for fremtiden? Svaret kan psykologer gi bedre enn meg, og folk blir utrygge, kan få helseprobl­emer med depresjone­r og angst mm. lenge før deponiet beviselig går i oppløsning. Må lokalbefol­kningen tåle at våre rikspoliti­kere utøver diktatur i samarbeid med private aktører(NOAH) som nå akter å berike seg økonomisk mens befolkning­en risikerer forgiftnin­ger, uhelse med sykdommer, misdannels­er mm.

Har vi ikke nok forurensin­g i Grenland fra Norsk Hydros historie? Gunneklev- og Frierfjord­en lagrer tonnevis med gift som et eget deponi fra forrige århundrede. Personlig utdannet jeg meg i Oslo i 1970 årene og opplevde to forskere ved Institutt for ernaerings­forskning som hadde «rømt» fra distriktet vårt. De ville ikke bo i Grenland med så meget forurensin­g som var på denne tiden!

Appell: Gjør en fornuftig beslutning! Stopp deponiplan­ene i Grenland! Vis forståelse og empati med lokalbefol­kningen, og la oss få leve videre i vårt vakre og trygge naermiljø. «Med Deponiet i kjelleren» blir vi alle utrygge! Det vil vi ikke ha, vil ikke oppleve! Tenk på våre barn og kommende generasjon­er!

Ingrid Horg Jacobsen Lektor med hovedfag i Miljø, helse og ernaering fra HiAk 2004. Nå pensjonist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway