Varden

Gir ikke opp kampen for dammen

– Herrefolk gir aldri opp kampen for å beholde Kongens Dam. Tirsdag er det folkemøte.

- ▶ Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Herrefolk gir aldri opp kampen for å beholde Kongens Dam, sier leder Marthe Edvardsen i Herre vel. Tirsdag er det folkemøte.

Leder Marthe Edvardsen i Herre vel blir svart i øynene når hun ser utover det som en gang var Hellestved­tvannet på Herre.

Nå er det snart bare en liten elv igjen, og det godtar hun ikke.

Facebook-sidene gløder, men foreløpig er det knapt noen ansvarlige som tør vise en farbar vei ut av striden om Kongens Dam på Herre. Siste utgave av Bamble Bruks søknad om å få rive Kongens Dam er nå sendt ut på høring. Der går det fram at riving av demningen og en mindre dam 150 meter lenger oppe vil senke vannstande­n på Hellestved­tvannet med 8,5 meter.

«Naturlig tilstand»

Hyttefolke­t som tidligere har hatt båtfeste ved uthusvegge­n, vil plutselig få en lang, sølete og kronglete vei å gå for å komme til båtene sine, og gamle badeplasse­r forsvinner.

Det vil i beste fall ta flere år før naturlig vegetasjon dekker de nedtappede breddene. Men så etter hvert vil området komme tilbake til sin «naturlige tilstand», slik det var rundt år 1500 – før den første dammen kom. Vinterstid blir det langt mindre liv for skiløpere og isfiskere «på dammen».

Millionslu­k

Herrefolk føler seg hjelpeløse: Hvis dameier Rune Engen-Glug ikke har råd til å sette dammen i stand etter de nye forskrifte­ne, da har han vel rett til å rive den, da? Og søknaden til NVE viser at Engen-Glug kan rive demningen uten at det koster ham en øre ved å selge steinen.

Det er naerliggen­de å vente at kommunen griper inn: Men selv om den fikk Kongens Dam gratis, vil det koste millioner av kroner å sette demningen i stand.

Utenkelig

– Kongens Dam må bevares! Det er helt utenkelig at den skal forsvinne. Kongens dam er like viktig for herrefolk som Tangen er for langesundf­olk, sier ordfører Hallgeir Kjeldal. Kommunen arbeider på høygir for å finne et akseptabel­t politisk svar på NVE-søknaden. Dessuten kommer det mange uttalelser fra lokalbefol­kningen, arbeiderla­get, velforenin­gen, frilufts- og kulturinte­resser.

– Situasjone­n er kompleks, sier Kjeldal, og viser til de mange rettstvist­ene det har vaert mellom Rune Engen-Glug og kommunen om Herre-vassdraget. Herre Vel arrangerer et åpent møte om saken 16. oktober. Der har Rune Engen-Glug lovet å stille opp. Dit skal også ordføreren.

 ??  ??
 ??  ?? GIR SEG ALDRI: Marthe Edvardsen er leder for Herre Vel. Hun forteller om naermest unison motstand blant lokalbefol­kningen mot planene om å legge ned
GIR SEG ALDRI: Marthe Edvardsen er leder for Herre Vel. Hun forteller om naermest unison motstand blant lokalbefol­kningen mot planene om å legge ned

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway