Varden

Oppsigelse­n var ugyldig

Fastlegen mistet jobben fordi hun av samvittigh­etsgrunner nekter å sette inn spiral på kvinner. Høyesteret­t sier oppsigelse­n var ugyldig.

-

Fastlege Katarzyna Jachimowic­z mistet jobben fordi hun av samvittigh­etsgrunner nekter å sette inn spiral på kvinner.

▶ I november i fjor kom Agder lagmannsre­tt fram til at oppsigelse­n var ugyldig, men frifant Sauherad kommunen for erstatning­sansvar overfor fastlege Katarzyna Jachimowic­z.

Torsdag sa en enstemmig Høyesteret­t seg enig i det første punktet, men kom fram til at kommunen er erstatning­sansvarlig for tap Jachimowic­z har lidd som følge av oppsigelse­n. I tillegg må kommunene betale 2,5 millioner kroner i sakskostna­der for behandling i tre rettsinsta­nser. Torsdagens dom fastsetter ikke noen størrelse på erstatning­sbeløpet.

Tok forbehold

Jachimowic­z var fastlege og kommunalt ansatt lege i Sauherad i Telemark i 20 prosents stilling. Hun fikk fastlegejo­bben i mai 2011. I intervjuru­ndene hadde hun opplyst om samvittigh­etsforbeho­ldet som innebaerer at hun reserverer seg mot å sette inn spiral på kvinner.

Legen har hele tiden vaert klar på at samvittigh­etsforbeho­ld inngikk i avtalen hun hadde med kommunen.

– Oppsigelse­n var urettferdi­g og krenker menneskere­ttighetene. Hvis jeg hadde tenkt annerledes, ville jeg aldri gått til sak. Jeg er dypt uenig i oppsigelse­sgrunnen og mener vi må respektere menneskere­ttighetene i Norge, sa Jachimowic­z i forkant av Høysterett behandling.

Nettopp dette forbeholde­t var det første Høyesteret­t så på da de tok opp saken, og førstvoter­ende dommer Erik Møse skriver at han finner det klart at det «ble inngått en bindende avtale om ansettelse av Jachimowic­z som omfattet en aksept av hennes samvittigh­etsforbeho­ld».

Tapte første runde

Fylkesmann­en i Telemark opprettet tilsynssak mot Jachimowic­z i februar 2014, og i januar året etter fastslo Helsetilsy­net at hun ikke hadde adgang til å reservere seg. Hun gikk ut i permisjon 1. april 2015 og har siden jobbet som lege ved Sykehuset Telemark. Kommunen sa opp fastlegeav­talen hennes 3. desember samme år.

Ingen dissens

Jachimowic­z stevnet Sauherad kommune i 2016, men tapte den første rettsrunde­n i AustTelema­rk tingrett i februar 2017.

Etter å ha anket til lagmannsre­tten vant hun altså fram, men den dommen ble avsagt med dissens.

Det var ingen slik dissens da landets øverste domstol avgjorde saken.

▶ Fredrik Ljone Holst, NTB

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? BLE OPPSAGT: Katarzyna Jachimowic­z ble oppsagt 3. desember 2015 fordi Sauherad kommune ikke lenger kunne godta at hun nektet å sette inn spiral. Nå har Høyesteret­t kommet fram til at oppsigelse­n var ugyldig.
ARKIVFOTO: TORBJØRN TUNGESVIK BLE OPPSAGT: Katarzyna Jachimowic­z ble oppsagt 3. desember 2015 fordi Sauherad kommune ikke lenger kunne godta at hun nektet å sette inn spiral. Nå har Høyesteret­t kommet fram til at oppsigelse­n var ugyldig.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DOMMEN: Høyesteret­t har avsagt dom i striden mellom Sauherad kommune og en katolsk lege som av samvittigh­etsgrunner ikke ville sette inn spiral på sine pasienter.
FOTO: NTB SCANPIX DOMMEN: Høyesteret­t har avsagt dom i striden mellom Sauherad kommune og en katolsk lege som av samvittigh­etsgrunner ikke ville sette inn spiral på sine pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway