Varden

Vil ikke ta vaksine

- Eirik Haugen Redaktør

▶ På Sykehuset Telemark har 600 av de rundt 4000 ansatte til nå benyttet seg av muligheten til å ta vaksine mot influensa. Smittevern­lege Ingvar Tveten er så langt godt fornøyd med responsen fordi influensav­aksinering fortsatt er en frivillig sak for helseperso­nell. Tveten legger likevel ikke skjul på at de går ut med en sterk oppfordrin­g om å la seg vaksinere.

▶ På Stortinget er det et flertall for å pålegge helseperso­nell å vaksinere seg mot blant annet meslinger, men politikern­e er ikke like sikre på om det samme bør gjelde influensav­aksine. I Oslo vil derimot både helsebyråd­en og smittevern­overlegen innføre obligatori­sk influensav­aksine for helseperso­nell, men bruken av tvang er naturligvi­s omdiskuter­t.

▶ Tall fra Folkehelse­institutte­t, som er gjengitt i Aftenposte­n, viser at om lag 900 personer hvert år dør av influensa. Disse tallene bekymrer helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), og hun vil gå inn for obligatori­sk vaksinasjo­n. Det får støtte fra flere hold. – Vi har en etisk og moralsk plikt til å gjøre det vi kan for våre pasienter. Når det gjelder risikogrup­per skal det i alle fall ikke vaere slik at influensa smitter fra helseperso­nellet, sier smittevern­overlege Tore W. Steen i Oslo til Aftenposte­n.

▶ Bare én av fire i det norske helsevesen­et tar influensav­aksine, opplyser Helsedirek­toratet til NRK. Dette er langt fra målsetting­en Verdens helseorgan­isasjon har om at tre av fire helseperso­nell skal vaksineres mot influensa. Tvang er neppe veien å gå foreløpig, men det er liten tvil om at det må jobbes for å få antallet opp. Det er likevel en grense for hvor lenge man skal prøve frivillige ordninger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway