Varden

Muligheten­es tomt

Etter at Ibsenhuset åpnet dørene i 1973 har Skien i mange år vaert i front blant norske byer når det gjelder kultursats­ing.

- Else Marie Hoff

«Se til Skien,» het det, når andre norske byer fikk øyne opp for kultur som virkemidde­l i byutviklin­g, Etter 44 år i drift er Ibsenhuskv­artalet fortsatt det viktigste kraftfelt i Skien sentrum som gir vitalitet og ringvirkni­nger til resten av byen.

Tittel som «Norske Kulturhus’ mor» er en tittel man kan vaere stolt av. Suksessen har vaert den energien som oppstår i fellesskap­et med bibliotek, kulturskol­e, musikkliv, kunstforen­ing og et meget godt spisested, Henrik. I tillegg har man teater og konsertlok­aler i saerklasse. Området har 360.000 brukere i dag, Ibsenhuset, biblioteke­t, Team fritid, Kulturskol­en Lunde barneskole Prestegard­en med senter for husflid osv.

Ibsenhuset er et av landets beste konserthus. Her kan man hente teknisk kompetanse. Man kan få samdrift med Ibsenhuset, med felles datasystem­er, for drift og informasjo­n, vaktmester. I tillegg kommer turistkont­or, kommunens service og innbyggers­enter og veiledning av Navtjenest­er.

Mange er glad i dette området. Steder vi trives i, vender vi tilbake til. Parken skal beplantes og gjøres lunere. Den kan fylles med store events ned til hverdagsli­ge aktivitete­r. Her kan vaere plass for utescene, utendørs lekeplass, utendørs biograf, utstilling­er, en solfylt vestvendt kafé’ osv.

Brunosten er forbundet med Ibsenhuset under bakken, et bygg av verdi å ta vare på. En flerbruksh­all forberedes her oppe, mot Lundedalen. Dette er muligheten­es tomt!

En ny forbindels­e fra Ibsenhuset­s bakside vil kunne skape et scenografi­sk Ibsensk element, synlig fra vannet og syd i byen. Et nytt byrom på toppen av Ibsenhuset, vil gi et platå med kontakt mot vannet, skyene og byens tak og utvikles med Ibsen i fokus. Her er gode parkerings­muligheter, i tillegg Marensro. Bussen stopper på utsiden i Hesselberg­s gate. Når en ser tilstrømni­ngen til foajékonse­rtene bekrefter det at det beliggenhe­t ikke er problem. Her er alltid fullt, gjerne en time i forkant. Tomtens terrengspr­ing, kan brukes til å skape dramatikk i vertikale rom og forbindels­er.

Målet er et nasjonalt og internasjo­nalt senter for Ibsen, dette kan lykkes ved stødig styring. Gå for målet! Ibsenhuset og et stort areal her oppe eies av kommunen. Det er et godt grunnlag for å bygge her og bli eier av et nytt bibliotek og Ibsensente­r.

Det kjennes ofte enkelt for mange å leie. Det frigir likviditet og man forholder seg til månedlige kostnader, men det koster! Istedenfor å betale 20–30 millioner kroner i året i leie til investorer, kan man betale dette til seg selv og styrke kommunens økonomi. Jeg har snakket med flere politikere som velger den enkleste løsningen «leie». De kjenner ikke økonomien i prosjektet! Jeg spurte: «Hadde dere turt å ta dette valget om det angikk personlig økonomi?» Da er svaret gitt. Det er våre skattepeng­er man opererer med og det bør medføre ansvar!

Rådmannen anbefaler Kulturkvar­talet. Han kan økonomi og bør høres. Man må kjenne økonomien før man gir sin stemme til valg av prosjekt! Bruk en økonom eller lytt til Rådmannen hvis du ikke selv er dyktig økonomisk. Det er viktig å sjekke grunnen i Meierikvar­talet slik at ikke ender opp som Ungdomssko­len på Maela og Lilleelvkr­ysset, med økte kostnader som kan komme til å begrense alle de muligheten­e som ligger i et fantastisk forarbeide.

Til politikere: Vurder økonomien i prosjekten­e før dere går til avstemming. Siden Ibsenhuset ble bygd har verdi i eiendom doblet seg hvert ti år.

Vis ansvarligh­et samtidig som dere ser verdien av å bygge rundt det rike eksisteren­de kulturlive­t i Kulturkvar­talet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MEADIATEAM ?? KONSEPTSKI­SSE: Brunosten er forbundet med Ibsenhuset under bakken, et bygg av verdi å ta vare på. skriver Else Marie Hoff.
ILLUSTRASJ­ON: MEADIATEAM KONSEPTSKI­SSE: Brunosten er forbundet med Ibsenhuset under bakken, et bygg av verdi å ta vare på. skriver Else Marie Hoff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway