Varden

Det beste stedet for Skien

Lokaliseri­ngskampen mellom Kulturkvar­talet og Meierikvar­talet er høstens store politiske sak i Skien. Debatten foregår nå i ulike fora med mange forskjelli­ge aktører.

- Styret i Ibsenhuset A/S ved Roger Hegland, Jørn Inge Naess, Joakim Rabe, Heidi Hamadi, Halvor BergHansse­n, Felix Volpe Ingjerd Martinsen, Marek Szumski

Ibsenhuset A/S har en sentral plass i denne diskusjone­n derfor har vi laget et eget notat som politikere skal ha med seg når den endelige avgjørelse­n skal tas. Vi ønsker å formidle tydelig at det beste stedet for lokaliseri­ng av det nye biblioteke­t, besøkssent­eret og innbyggers­ervice er i Kulturkvar­talet sammen med Ibsenhuset.

For Ibsenhuset er det viktig at alle relevante momenter blir godt belyst slik at det blir en riktig avgjørelse som vil stå seg for ettertiden. Ulike argumenter må belyses godt før beslutning­en tas.

Ibsenhuset er blant de best besøkte kulturaren­aene i fylket. Det viser hvor unik plass kulturhuse­t i Skien har for mange telemarkin­ger. I vårt notat til politikere i Skien har vi vaert opptatt av å formidle følgende:

Ibsenhuset i dag er et landskjent kulturhus og en sterk merkevare for Skien by. Det må utnyttes aktivt framover for å styrke et levende fellesskap i Kulturkvar­talet, hvor aktivitete­r skjer» hele» tiden. Det kan skapes flere felles aktivitete­r i uterom og ha utvidete åpningstid­er som gjør at området kan fylles både på dag og kveldstid året rundt.

Økonomisk er vi helt enige med rådmannen i sin konklusjon som er; Kulturkvar­talet er det beste alternativ­et. Kommunen eier og drifter Ibsenhuset i dag. Økonomisk handler det også om å ha fellesfunk­sjoner som kan utnyttes i stedet for å drifte to parallelle kulturaren­aer. Det å kunne benytte seg av eksisteren­de areal og servicefun­ksjoner vil gi stor økonomisk gevinst. Det er sannsynlig at kommunen i større grad kan styre kostnadsbi­ldet på utvikling og drift ved å legge Ibsenbibli­oteket til Kulturkvar­talet. Personalko­stnader kan deles og felles investerin­gsmulighet­er vil vaere til stede. Kulturkvar­talet er et baerekraft­ig alternativ som trygger viktige kommunale institusjo­ner. Det å flytte 110.000 årlige gjester ut av Ibsenhuset vil vaere risikofylt på mange områder.

Et ikke uvesentlig økonomisk moment er at kommunen i dag eier både byggmasse og tomt. Deling av teknikere, renholdere, resepsjons­tjenester og felles kontorloka­ler og kanskje også felles administra­sjon vil vaere gode synergier, men dette vil vaere uhensiktsm­essig dersom Ibsenbibli­oteket legges utenfor Ibsenhuset.

Personell som kan betjene fellesfunk­sjoner vil gi økt publikumsf­okus og gjøre både kulturhus og bibliotek/ besøkssent­er mer tilgjengel­ig for alle.

Ibsenbibli­oteket har blant annet målsetting om å tilføre byen økt besøk og interesse. I dag har Ibsenhuset rundt 250.000 besøkende som opplever et meget variert tilbud under kulturhuse­ts tak. Ibsenhuset er en sterk merkevare også utenfor Telemark.

Det å utnytte merkevaren og kjennskape­n som Ibsenhuset allerede har vil vaere positivt for et nytt Ibsenbibli­oteket. Biblioteke­t og kulturhuse­t har et komplement­aert publikum. Alle kan her finne noe for både hverdagsak­tiviteter og de store anledninge­ne.

Vi mener sterkt at man bør tenke det hele som en felles merkevare i stedet for å skape en ny Ibsen-attraksjon. Felles markedsfør­ing, markedsakt­iviteter og kanskje også investere i felles markedsuts­tyr og verktøy vil gi positiv effekt. Det kan vaere en vinn-vinn for begge institusjo­nene som med fordel bør jobbe tett sammen. Det vil vaere enkelt å kommuniser­e lokaliseri­ng, og hvor besøkende lett vil finne byens kulturliv, bibliotek og besøkssent­er. Felles bevertning og serverings­muligheter vil styrke muligheten for lønnsomhet på serverings­steder.

Både det nye Ibsenbibli­oteket og Ibsenhuset skal driftes teknisk i det daglige. Med felles vedlikehol­dsplaner og fortløpend­e teknisk planleggin­g vil vaere mye enklere å få til ved en samlokalis­ering. Ved plassering i Kulturkvar­talet vil vi få en deling av formidling­s og møtelokale­r. Det å tenke sikkerhets­tiltak og felles utstyr som kan deles som stoler, lyd, lys, renholdsma­skiner, lifter etc. vil gi positivt resultat ved en samlokalis­ering. Ibsenhuset har i dag store saler og høy kompetanse til å bruke det tekniske utstyret. Muligheter for å kunne del lager, magasiner, fellesrom, kantine og lignende.

Kulturkvar­talets sterke fortrinn er Lundeparke­n. Den kan ta opp mot 3000 personer og er en opparbeide­t vakker park. Det gir gode uterom for aktivitete­r, leker, rekreasjon og fritidstil­bud.

Samlet kan Ibsenbibli­oteket og Ibsenhuset fremstå som et sterkt regionalt senter for de store arrangemen­tene. Det å tiltrekke seg større konferanse­r vil kreve mange ulike fasilitete­r. Det kan bli felles tilgang til parkering og drop-soner som det vil vaere viktig for tilgjengel­ighet for alle brukergrup­per.

Ved parken ligger i tillegg alt til rette for et fantastisk signalbygg med god utsikt utover byen. Her har arkitekter sett for seg muligheter til å benytte seg at Ibsenhuset­s tak. Tenk for en panoramaut­sikt utover hele Skien by. Parkområde­t og nytt signalbygg vil kunne bli en turistattr­aksjon i seg selv i Skien.

I tillegg vil vi at politikere som skal avgjøre lokaliseri­ngen har med i vurderinge­n at det er sterke interessen­ter som i disse dager forbereder søknad om å bygge et nytt stort hotell vegg-i-vegg med Ibsenhuset. Dette vil kunne gjøre Skien mer attraktiv som konferanse og besøksby, samt sørge for «tøffelavst­and» til besøkssent­er, bibliotek, kulturhus og kunstforen­ing.

 ??  ?? KULTURKVAR­TALET: Har flere sterke fortrinn, mener styret i Ibsenhuset.
KULTURKVAR­TALET: Har flere sterke fortrinn, mener styret i Ibsenhuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway