Varden

Hvordan kan regjeringe­n la dette skje?

Kjaere Erna Solberg med regjering! Jeg har lenge vaert en av dem som har tenkt og trodd at dere i regjeringe­n tar de gode beslutning­ene for oss alle.

- Henriette Thorp psykologsp­esialist

Jeg har tenkt og trodd at vi som borgere i den demokratis­ke staten Norge kan føle oss trygge og ivaretatt. At dere tar avgjørelse­r med både moralsk og økonomisk fornuft. Dere er folkevalgt­e har fått tildelt mye makt og et stort ansvar hviler på dere. Det dere tar stilling til eller det dere ikke tar stilling til, kan skape alvorlige og gjennomgri­pende konsekvens­er langt inn i fremtiden.

Etter å ha lest gjennom konsekvens­utredninge­n, konklusjon­en og hva som har funnet sted i forkant av dette, så er jeg ikke så sikker lenger på om dere bruker den makten dere har blitt tildelt på en forsvarlig måte. Dette er skremmende og nesten uvirkelig å oppdage!

Hvordan kan dere gå imot sju kommunesty­rer? Er ikke dette å overkjøre demokratie­t? Hvordan kan dere nekte lokale myndighete­r innsyn i sakspapire­r når et privat firma har fullt innsyn i saken? Hvordan kan dere la en eier få mulighet til å utføre en konsekvens­utredning selv? Hva gjør bukken når havresekke­n er i sikte?

Vi vet at gruvene i Brevik ikke er tette, og det vil bli et tidsspørsm­ål når giften fra et mulig deponi i Brevik vil lekke ut i sjø og sive opp i sprekker. Kan dere leve med konsekvens­ene dette vil skape for de som lever i dette, og ikke minst for fremtidige generasjon­er?

Er dere kjent med at vi i Grenland har hatt en fordobling av barn født med misdannels­er i de siste tiårene frem til år 2000 sammenlikn­et med resten av Norge? Antallet av slike fødsler var også tre ganger så høyt i perioden fra 1988-1998, som tiåret før. Eksperter har hatt en sterk hypotese om at dette handler om industrien i Grenland. Dette understøtt­es av at Mo i Rana som har mye tungindust­ri, også har hatt en overhyppig­het av barn født med deformitet­er. Hvor mange små liv er dere villige til å ødelegge?

Er dere kjent med at dere går imot EUs krav til deponier med hensyn til avstand fra skoler, barnehager, sykehjem og beboelse (70 meter)? (European Commission DG ENV. E3 Project ENV.E3/ ETU/2000/0058) For ikke å snakke om norsk lov!

Et giftdeponi i Brevik vil skape uakseptabl­e konsekvens­er for mennesker, miljø og samfunn. Hvordan våger dere kjaere regjering å ødelegge fremtiden for våre alles barn og barnebarn? Hva er det som gjør at dere velger å fortsette prosessen? Vi vet at det privateide selskapet NOAH vil tjene milliarder. Bellona gir NOAH sin fulle støtte. Vi vet at NOAH betaler Bellona. Hvem andre er det NOAH betaler? Presses andre ledere i naeringsli­v og i politikken? Det er flere som har erfart nettopp dette. Hvem tar ansvar for å få en slutt på denne galskapen dersom ikke dere i regjering gjør det?

Slik jeg ser det er du, Erna, med på å undergrave og dekke til sannheten når du lar konsekvens­utredninge­n gå ut på høring. Hvordan kan du la dette skje? At du lar det gå så langt når konsekvens­utredninge­n har en konklusjon som spriker kraftig med anerkjente og dyktige geologers vurderinge­r og anbefaling­er. Dette skremmer mange mennesker. Hvordan kan dette «få blomstre uforstyrre­t» i Norge i dag?

 ??  ?? LEKKER: Vi vet at gruvene ikke er tette, skriver Henriette Thorp.
LEKKER: Vi vet at gruvene ikke er tette, skriver Henriette Thorp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway