Varden

Ingen amatør

Han har blitt utskjelt og fått mye kritikk for sin måte å trene på, men ingen kan nekte for at Henry Rorgemoen har stor suksess.

- ▶ Morten Skifjeld morten.skifjeld@rden.no

▶ På papiret er han amatør, men resultatme­ssig er Henry Rorgemoen en av landets beste travtrener­e. I år har hestene kjørt inn over to millioner.

Skiensmann­en får fram den ene stortraver­en etter den andre. Gang på gang imponerer hestene i løpsbanen.

Fredag kveld skal hans beste så langt Catherine’s Chevy starte i EM for 3-åringer på Vincennes i Paris.

Kaldblods først

Rorgemoen satset på hest først i 2011. Det var kaldblodsh­esten Catherine Frøkna som var hans første starthest.

Catherine’s Cavalli (far til Catherine’s Chevy) var neste mann ut. Han var en god unghest som blant annet vant Tamin Sandys AEresløp og var med i Ulf Thoresens Minneløp som treåring.

Catherine’s Camaro var tidlig framme, og vant begge sine løp som toåring.

– Han finner jeg ikke helt ut av. Jeg sliter med å få ham til, men han skal ikke vaere så dårlig. Han har fortsatt norgesreko­rden for toåringer.

Hjemmebryg­get

Hesten som har skaffet skiensmann­en store overskrift­er er treårige Catherine’s Chevy.

– Chevy er hjemmebryg­get. Min egen Catherine’s Cavalli er far, og jeg bedekket Bullyoung med ham. Hun startet bare fem ganger, så sånn sett er Chevy rent hjemmebryg­g.

Catherine’s Chevy travet 1.13,0 som tåring, men han vant ikke løpet og fikk dermed ikke norgesreko­rden.

– Jeg begynte tidlig med ham, og det har aldri vaert noe galt med ham. Han har vaert spesielt blid og lettvint helt fra starten av.

Som nevnt har hesten overrasket eieren sin positivt.

– Hele tiden har jeg ventet på at han skal finne sin begrensnin­g, men han har utviklet seg hele tiden. Således har han overrasket meg. Slik han ser ut nå, og med den innstillin­gen han har er jeg ganske sikker på at han blir en elitehest på sikt.

– Jeg håper han kan starte i Oslo Grand Prix neste år!

Stang ut

Selv om Catherines Chevy har tjent 1,6 millioner kroner i år, har han ikke hatt flaks i de største løpene.

– I både Hans Petter Tholfsens Minneløp og Kriteriet tapte han på foto. I tillegg var

han uheldig i prinsesse Märtha Louises Løp.

Fredag kveld skal han bryne seg på flere av Europas beste treårige hester.

– Å starte på Vincennes blir en milepael for meg. Jeg hadde jo tenkt å starte der i fjor før nyttår, men da passet det ikke. Selv om han møter gode hester kommer han ikke til å gjøre seg bort. Det blir spennende.

Treåringen har jo imponert stort både i Norge og Sverige. Han har vunnet storløp både på Solvalla og Åby på imponerend­e vis, men fredag kveld blir uansett den store ilddåpen for Rorgemoens flotte treåring.

– Etter Frankrike er planen å starte i Bergen 3-årsfestiva­l og høstfinale­n på Jarlsberg.

Verdifull Colt

Amatøren fra Skien har stor suksess med hestene sine, og flere har hørt av seg for å kjøpe toåringen hans Custom Colt.

Hesten har startet fire ganger, og innledet med tre annen.

– Han ble annen tre ganger på rad, men sist på Åby imponerte han meg. Da blåste han forbi alle på oppløpet og vant på 1.14,2 som er ny norsk rekord. Nå venter Svampen og finalen i Breeders’ Crown for hans del med henholdsvi­s 500.- og 600.000 kroner i førsteprem­ie.

Han har fått høye bud for hesten fra blant annet Finland.

– Ja det kan jeg bekrefte, men jeg har solgt alle eiendommen­e mine så nå er det bare hest jeg har å holde på med, så jeg beholder ham nok selv.

Så langt i år har Rorgemoens hester tjent 2.292.815 kr i år.

 ?? FOTO: MORTEN SKIFJELD ??
FOTO: MORTEN SKIFJELD
 ??  ?? STRÅLENDE OPPLAGT: Catherine’s Chic koste seg i luftegårde­n i det fine høstvaeret, og virker til å vaere i veldig fin form.
STRÅLENDE OPPLAGT: Catherine’s Chic koste seg i luftegårde­n i det fine høstvaeret, og virker til å vaere i veldig fin form.
 ??  ?? REKORDHOLD­EREN: Custom Colt satte ny norsk rekord da han vant i Sverige sist. Rorgemoen har fått høye bud på toåringen.
REKORDHOLD­EREN: Custom Colt satte ny norsk rekord da han vant i Sverige sist. Rorgemoen har fått høye bud på toåringen.
 ??  ?? KAMERATER: Henry Rorgemoen tar et godt tak rundt sin fantastisk­e treåring Catherine’s Chevy som fredag kveld starter i EM for treåringer på Vincennes i Paris.
KAMERATER: Henry Rorgemoen tar et godt tak rundt sin fantastisk­e treåring Catherine’s Chevy som fredag kveld starter i EM for treåringer på Vincennes i Paris.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN SKIFJELD ??
ALLE FOTO: MORTEN SKIFJELD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway