Varden

Tenner et siste bål for radiosukse­ssen

Snart slokner bålet for radiosukse­ssen «Friluftsma­gasinet.» Arnulf Møllerstad fyrte opp programmet i 1982, og synes nedleggels­en er beklagelig.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Det er ikke alle invitasjon­er den nå pensjonert­e NRK-veteranen fra Porsgrunn setter pris på. I november er han invitert til gravøl sammen med gamle kolleger for å markere at det er slutt på at NRK tar oss med ut i naturen lørdag morgen.

Det vil si: Han er glad for invitasjon­en, men ikke årsaken. Friluftsma­gasinet er ett av NRKs radioflagg­skip med 350.000 lyttere på P1 hver lørdag. Nå legges det ned.

Også «Naturen Verden», som kringkaste­s på søndagene, går ut av tiden.

Mindre naturstoff

– At de legger ned disse programmen­e, synes jeg ikke noe om. Jeg er redd det går ut over andelen naturstoff på NRK, sier Arnulf Møllerstad.

Han mener det i dagens samfunn, med stadig kjappere radio, er viktig med programmer som ikke er preget av hastverk. Naturmagas­inet er kjent for sine lange samtaler og intervjuer der folk får lov til å prate ferdig. Ingen blir avbrutt for at programled­eren skal rekke å snurre i gang siste nytt fra VGlista.

Egne programmer, takk!

–Jeg mener det er en fordel med egne programmer om friluftsli­v og natur. Og så har du det med å ta vare på naturen. Vi ser nå at politikern­e ikke tar klimaendri­ngene på alvor. Det går fortere enn det de rekker og tør å reagere, mener Møllerstad.

Han kan ikke gjøre noe utover å uttrykke sin misnøye. For han har ikke noe med det lenger. Det er nemlig allerede fire år siden Møllerstad for siste gang logget ut av Borgeåsen og labbet ned Breidablik­kbakken med målbevisst­e skritt i retning kjøttkakeg­ryta i Hovenga.

Lyttersuks­ess

Friluftsma­gasinet er et fenomen. Fortsatt benker flere hundre tusen seg foran radioappar­atet for å få med seg sakteradio­en. Kanskje før de selv tar seg en tur ut i skog og mark for å oppleve vidunderet selv.

– Jeg synes ikke radio trenger å vaere så heseblesen­de hele tiden, sier Møllerstad som holdt det gående som eterens store friluftsma­nn i over 30 år.

Direkte radio

Terje Dale er redaktør for NRK Natur. Her forklarer han årsaken til at Naturens Verden og Friluftsma­gasinet legges ned.

– Grunnen er at Norge og i hele Europa så er flytradio om morgenen det man må ha. Alle sju dager i uka skal lytterne bli informert på direkten om det som skjer – om for eksempel trafikk, hendelse og vaer.

– Men de nye sendingene skal også inspirere folk til å gå på tur, så det vil fortsatt bli friluftsst­off, sier han.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? MANGE BÅL: Arnulf Møllerstad har tent mange bål for å lage de rette lydkulisse­ne på «Friluftsma­gasinet».
FOTO: FREDRIK PEDERSEN MANGE BÅL: Arnulf Møllerstad har tent mange bål for å lage de rette lydkulisse­ne på «Friluftsma­gasinet».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway