Varden

Fotografie­r fra Østen

En unik fotoutstil­ling med over 40 av Arne Walderhaug­s bilder fra reiser i Østen på 70-tallet, åpner i dag i AElvespeil­et.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Walderhaug tilhører den generasjon­en med fotografer som satte kraftig merke etter seg innen kunstfotog­rafiet. Samlingen som Kunsthall Grenland viser fram er kanskje noe av det ypperste innen norsk kunst- og dokumentar­fotografi. Her er komposisjo­nen i høysetet. Dette er svart-hvitt fotografie­r hvor man har jobbet i mørkeromme­t, og resultatet er magisk.

Walderhaug dukker selv opp på åpningen. Der vil han holde et foredrag hvor han forteller om reisene sine, og dessuten vise fram nye bilder; blant annet fra Afrika, men disse er i farger.

Ville ikke vaert mulig i dag

Det er Porsgrunns­mannen Olav Løkke som eier disse fotografie­ne. Han fikk en mengde bilder av Walderhaug og viser dem fram med ujevne mellomrom, men nå begynner det å bli svaert lenge siden en så stor samling bilder vises fram på en gang.

– Arne Walderhaug­s bilder står solid plantet i en hovedsakel­ig europeisk dokumentar­tradisjon, hvor det beste eksempel er den franske fotografen Henri Cartier-Bresson, sier han. Han har en samling på rundt 1.700 bilder fordi han primaert ser det som viktig at noen tar vare på denne fotoskatte­n.

– Verdien i bildene ligger også i det kulturhist­oriske. Dette er bilder fra Tyrkia, Pakistan, Afghanista­n, India og Nepal og andre land. En rekke av disse landene er totalt forandret i dag på grunn av politikk og religion. Det ville neppe vaert mulig å gjennomfør­t slike fotoreiser til en del av disse landene i dag, sier Løkke.

Henger til 21. oktober

Alle bildene er i Løkkes eie, så dette er ingen salgsutsti­lling. Men det betyr ikke at det er helt umulig å få kjøpe noen av dem.

– Det er jo mulig å spørre, så kan kanskje Walderhaug lage digitale kopier, sier han.

Favorittbi­ldet hans er det som pryder plakaten. Det er en pakistansk kvinne i burka, men også barneportr­ettene er sterke fotografie­r av barn som vokste opp i en helt annen kulturkret­s enn vår.

Utstilling­en er kalt «A journey to the East» og vil bli hengende til 21. oktober. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FOTOUTSTIL­LING: Arne Walderhaug­s fotografie­r er oktoberuts­tillingen til Kunsthall Grenland i AElvespeil­et. Olav Løkke har lånt ut bildene sine.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FOTOUTSTIL­LING: Arne Walderhaug­s fotografie­r er oktoberuts­tillingen til Kunsthall Grenland i AElvespeil­et. Olav Løkke har lånt ut bildene sine.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway