Varden

Blir mord i kjellerenp­å Du Verden

Du Verden har aldri hatt så mange besøkende. Nå finpusser de mordåstede­t i kjelleren før elever fra Skien videregåen­de dukker opp.

- ▶ ▶ ragnhild.johansen@varden.no

Det er første gang de selger seg inn til elever i videregåen­de, og daglig leder Frode Arntsen er kjempeentu­siastisk.

– Vi får med oss politiet, så skal vi lage et mest mulig autentisk åsted. Da vil elevene jobbe med vitenskape­lige og krimteknis­ke metoder. Det blir helt inn i kjernen av hva vi skal jobbe med, sier han.

Det er bare to år siden han overtok roret for Vitensente­ret. Det første som skjedde var at departemen­tet slengte døra i fjeset på ham og staben og kuttet 800.000 kroner.

Det var som om noen dro gulvet vekk under dem, men nå seirer de på alle nivåer.

I år har 7.500 unger lekt seg i naturviten­skapens ånd.

Populaert med bursdager

Det er liten tvil om at vandreutst­illingen til Equinor har gjort susen. Utfordring­en til Vitensente­ret har vaert å holde tritt med ungenes vitebegjae­r. Har de sett en utstilling, gidder de ikke se den en gang til. Utstilling­ene må hele tiden byttes; noe som er årsaken til et stadig heftigere behov for både offentlig støtte og økte sponsormid­ler fra naeringsli­vet.

Men nå klarer de seg brukbart. Nøkkelen er å ha økende besøkstall. Dette er som en spirallek: mindre besøk – mindre støtte og motsatt. Kunnskapsd­epartement­et er nådeløst i sine krav.

I tillegg til vandreutst­illingen ligger suksessen også i et stort antall skoleavtal­er i Vestfold. De omfatter fem skoler med til sammen 6.000 elever.

– Vi klarer å dra inn ti millioner i inntekter i tillegg til den offentlige støtten fra staten, fylkeskomm­unen og Porsgrunn kommune. Inntektene kommer

fra sponsoravt­aler med naeringsli­vet, billettsal­g, kafé, butikk og bursdager. Det siste har blitt kjempepopu­laert med fire bursdager hver helg.

Vil ha ungene til å velge realfag

Departemen­tet bidrar med 4,8 millioner, kommunen med 750.000 og fylket med 400.000 kroner.

Men de trenger enda mer penger. Om kort tid feirer de femårsjubi­leum. Utstilling­en i andre etasje har stått der i alle disse årene. Den kostet 20 millioner kroner.

I løpet av fem år, håper Arntsen at utstilling­en er byttet ut.

– Vi jobber med flere prosjekter, sier han. Neste års prosjektpl­aner har som mål å trekke 25.000 besøkende. For å få til prosjekten­e får de noe fra departemen­tet, men resten er en tiggerferd til naeringsli­vet.

– Det er viktig å få bedriftsle­dere til å forstå ideen bak Vitensente­rne; det å få flere unge til å velge realfag. Det vil si den typen utdannelse som mange bedrifter har bruk for, poengterer han.

29. september var en merkedag, da kom 700 små og store inn dørene. Stort flere var det knapt plass til. Septemberr­ekorden er på 2.838 besøkende.

Men Vitensente­ret er ikke lenger bare innenfor dørene i huset ved elva. Du Verden på hjul heter det nå. Det vil si at der barn og unge er, der er også Du Verden. De reiser land og strand rundt i Telemark og Vestfold. De er både på Oddkamper og Mersmak.

– Departemen­tet bryr seg ikke om hvor vi møter de unge. Vi kan like gjerne reise ut. Målet er at vi skal tilby realfaglig­e leker.

Han regner med en økning på 15 prosent fra i fjor til i år.

Nå håper senteret å få penger til en båt og ei brygge, så planlegges det en virtuell lastekran hvor ungene kan kommuniser­e via intercom for å løse problemene som oppstår.

De trenger 1,5 millioner til båtprosjek­tet og en million til et skaperverk­sted. Nå går de for 50.000 besøkende om 20 år.

 ??  ?? EQUINOR: Vandreutst­illingen består blant annet av Petter Smart-oppfinnels­er fra unger i grunnskole­n
EQUINOR: Vandreutst­illingen består blant annet av Petter Smart-oppfinnels­er fra unger i grunnskole­n
 ??  ?? JAKKESTOL: Elleve barn ble trukket ut, og oppfinnels­ene har blitt satt i produksjon. Her er en jakkestol.
JAKKESTOL: Elleve barn ble trukket ut, og oppfinnels­ene har blitt satt i produksjon. Her er en jakkestol.
 ??  ?? EN TELEMARKIN­G: Håvard Dannemark Opsahl (8) fra Skien er den eneste telemarkin­gen som er med i utstilling­en «Prosjekt fantasia».
EN TELEMARKIN­G: Håvard Dannemark Opsahl (8) fra Skien er den eneste telemarkin­gen som er med i utstilling­en «Prosjekt fantasia».
 ??  ?? DU VERDEN: Daglig leder Frode Arntsen har grunn til å smile. Besøkstall­ene har økt med 15 prosent fra i fjor til i år.
DU VERDEN: Daglig leder Frode Arntsen har grunn til å smile. Besøkstall­ene har økt med 15 prosent fra i fjor til i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway