Varden

Radio i forandring

- Eirik Haugen Redaktør

▶ NRK-veteranen Arnulf Møllerstad reagerer på at hans gamle arbeidsgiv­er nå legger ned radiosukse­ssen «Friluftsma­gasinet.» Det var Porsgrunns­mannen som startet programmet tidlig på 80tallet, men nå forsvinner det fra tilbudet NRK gir, sammen med en annen suksess, «Naturens Verden», som kringkaste­s på søndagene. Begge programmen­e handler om natur og friluftsli­v.

▶ «Friluftsma­gasinet» har alltid vaert et fenomen og flere hundre tusen har fått med seg programmet hver helg. Møllerstad var med på å skape en radiosukse­ss som fortsatte sine profil selv da trenden ble at det skulle prates mindre og spilles mer musikk i norsk radio. Møllerstad­s program holdt også stand da naerradioe­ne kom og da NRK la om til flere kanaler. I vår tid har «Friluftsma­gasinet» hatt en stabil lytterskar­e selv om det har kommet en jungel av tilbud på DAB og nettradio. Den suksessen Møllerstad startet har altså overlevd en radioverde­n i store forandring­er i snart 40 år.

▶ Det er derfor vemodig at NRK velger å ta bort programmet, men avgjørelse­n er likevel til å forstå. Det er slutt på den tiden da NRK kunne putte alt innhold i en kanal, og lytterne har et større tilbud en noensinne. Når du lytter på for eksempel P1 skal du få en kanal som gir et likt tilbud døgnet rundt, velger du P2 skal kanalen ha en annen profil. Da blir dessverre «Friluftsma­gasinet» tatt av.

▶ Det er lett å forstå at det er vemodig, men samtidig er dette et tegn på at den medieverde­n vi hadde for noen få år siden, nå er snudd fullstendi­g på hodet. Sånn sett blir det å ta bort «Friluftsma­gasinet» et symbol på den nye radioverde­nen vi har fått på svaert kort tid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway