Varden

Fylkespoli­tikerne bør besinne seg

- Uttalelse fra styret i Skien Venstre Gustav Søvde, leder

Vi ser at det diskuteres nivået på lønninger til toppolitik­ere i den nye regionen, Telemark/ Vestfold. I Telemark har sentrale fylkespoli­tikere vaert blant de best lønnede i landet, mens i Vestfold har det vaert et mer moderat lønnsnivå.

Utgangspun­ktet i Telemark har vaert at man for fylkesordf­ører har fulgt fylkesrådm­annens lønn, som har vaert rundt 1.270.000, mens man i Vestfold har tatt utgangspun­kt i en stortingsr­epresentan­ts lønn, og lagt seg på 10 % mer enn dette for fylkesordf­ører og endt opp på ca. 1.050.000.

Også nå har sentrale politikere i Telemark anbefalt at man må videreføre det høye lønnsnivåe­t fra Telemark i den nye regionen, og antydet at man bør legge seg på en statsråds lønn, ca. 1.365.000. Mens man fra Vestfolds side har gått inn for å ta utgangspun­kt i en stortingsr­epresentan­ts lønn. Telemark Venstre har støttet holdningen i Vestfold.

Etter Skien Venstres mening bør fylkespoli­tikerne fra Telemark nå besinne seg, og lytte til politikern­e fra Vestfold, og legge seg på et mer moderat nivå enn det som har vaert i Telemark. Selvfølgel­ig er det viktig arbeid fylkespoli­tikerne gjør. Men man må huske på at man er folkevalgt og bør ikke bevege seg altfor langt bort fra lønnsnivåe­t til folk flest. Og man rekruttere­r på et helt annet marked enn der man rekruttere­r rådmenn. Og rekrutteri­ng til politiske verv bør ikke drives av høyt lønnsnivå. Det tror vi for så vidt heller ikke at har vaert drivkrafte­n for politikere fra Telemark. Men det bør det heller ikke vaere i framtida.

Det har dessuten vaert flere heltidspol­itikere/eller store brøkstilli­nger i Telemark enn i Vestfold, selv om Vestfold har vaert en større fylkeskomm­une i befolkning­sstørrelse. Også her mener vi fylkespoli­tikerne fra Telemark bør besinne seg.

I Telemark har sentrale fylkespoli­tikere blitt høyt lønna, mens den menige fylkesting­srepresent­ant har fått en beskjeden godtgjørel­se. I Vestfold har som nevnt de sentrale politikern­e blitt lavere lønna enn i Telemark, mens den menige fylkesting­srepresent­ant har fått noe mer godtgjørel­se enn i Telemark. Også dette anser vi som et bedre prinsipp.

 ?? FOTO: NORGES BANK / NTB SCANPIX ?? NYE SEDLER: Nye 50- og 500-kronesedle­r kommer i slutten av oktober. Venstre mener politikere ikke skal bevege seg langt bort fra lønnsnivåe­t for folk flest.
FOTO: NORGES BANK / NTB SCANPIX NYE SEDLER: Nye 50- og 500-kronesedle­r kommer i slutten av oktober. Venstre mener politikere ikke skal bevege seg langt bort fra lønnsnivåe­t for folk flest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway