Varden

Investerer, men kutter hos de svake

Rådmannen Ole Magnus Stensrud foreslår å spare, blant annet på nye Grep-arbeidspla­sser og tilbud til rusavhengi­ge på Skien Diakonale Senter.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Rådmannens budsjett kutter i tilbudet for rusmisbruk­ere og arbeidssøk­ende med spesielle behov i Skien. Men det kan bli stor investerin­g i skole og barnehage.

VTA-plasser (varig tilrettela­gt arbeid) er et av tiltakene rådmann i Skien ikke vil bruke mer penger på i årene som kommer. Han mener det må spares. Å øke med 1,5 millioner kroner, i kommunal egenandel, til nye VTA-arbeidspla­sser ved Grep sier han nei til.

– Det betyr ikke noe kutt i dagens nivå. Selv om Skien har vaert flink til å kjøpe arbeidspla­sser, er det fremdeles behov for flere arbeidspla­sser. Det er 130 i kø for slike plasser nå, i alle eierkommun­ene våre. Derfor er dette veldig synd for dem det gjelder, og som ikke har mulighet for å få seg jobb noe annet sted, sier administre­rende direktør Thor Fjellvang til Varden.

En reportasje i Varden nylig forteller om behovet til dem som faller utenfor arbeidsliv­et. Hos Grep blir det lagt tilrette for skolering og fagbrev, slik at noen også kommer seg ut i vanlig arbeidsliv etter hvert.

Ikke noe mer ekstra

Skien Diakonale Senter er også rammet av rådmannens spareiver. Et ekstraordi­naert tilskudd på 1,1 millioner kroner i år til øket aktivitet blir nullet. Etter det Varden forstår er pengene tildelt fordi hybelhuset for rusavhengi­ge gikk mot en kraftig i minus i år. Det skjedde etter at fylkeskomm­unal støtte plutselig uteble i år. Får rådmannen som han vil, er årets ekstrabevi­lgning bare en éngangsutb­etaling for 2018.

Rådmannen vil også slutte med å kjøpe sykehjemsp­lasser i Siljan. Det koster to millioner kroner i år, men nå blir tallet på sykehjemsp­lasser i Skien utvidet, slik at videre kjøp skal vaere unødvendig.

Melum koster 12 millioner ...

Da han presentert­e prognosene for oppvekst, mente Stensrud at det gikk mot en underdekni­ng i skolesekto­ren.

– Da er det ingen vei utenom strukturel­le endringer, trodde rådmannen og brukte Melum

skole som eksempel på hvor store beløp man snakket om her. 12 millioner kroner koster det å oppretthol­de Melum skole kontra det å innlemme den i Åfoss skole.

– Det er ikke slik at rådmannen med dette har lagt ned Melum skole. Det er i tilfelle en langt mer omfattende prosess, sier varaordfør­er Erik Naes (KrF) til Varden. Han forstår heller ikke at det bare er å kutte i Skien Diakonale Senter.

– Virksomhet­en deres er en billig og bra tjeneste vi ønsker å oppretthol­de, sier Naes.

– En god skole

Rektor Bente R. Tangen ved Melum og Åfoss skoler sier til Varden at hun forstår at det går an å tenke slik rådmannen gjør.

– Men Melum er en god skole, sier Tangen, som tror foreldrene vil reagere om det blir snakk om å gjøre noe med skolen og de 67 elevene der.

– Er det plass til 67 elever til på Åfoss, da?

– Ja, det tror jeg, kanskje, svarer Bente R. Tangen som ikke vil mene om en mulig nedlegging av Melum skole selv.

 ??  ??
 ??  ?? JOBBER PÅ GREP: Grep Grenland har mange tilbud, og 130 personer står på venteliste for å få jobb der. En av dem som fikk jonn etter 2,5 års venting er Tommy Andersen (28). Han kan snart ta fagbrev som CNC-operatør.
JOBBER PÅ GREP: Grep Grenland har mange tilbud, og 130 personer står på venteliste for å få jobb der. En av dem som fikk jonn etter 2,5 års venting er Tommy Andersen (28). Han kan snart ta fagbrev som CNC-operatør.
 ??  ?? UNDERSKUDD: Det gikk mot et ganske stort underskudd ved Skien Diakonale senter.
UNDERSKUDD: Det gikk mot et ganske stort underskudd ved Skien Diakonale senter.
 ??  ?? MELUM: Det kan spares 12 millioner kroner årlig hvis Melum skole legges ned, opplyste rådmannen.
MELUM: Det kan spares 12 millioner kroner årlig hvis Melum skole legges ned, opplyste rådmannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway