Varden

«Halv seier» for spirallege

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Saken om oppsigelse­n av fastlege Katarzyna Jachimowic­z i Sauherad kommune har kommet til sin endelige konklusjon etter at Høyesteret­t har avsagt sin dom. Dommen er svaert interessan­t, ettersom den har en helt annen tilnaermin­g til saken enn det som har vaert hovedtema fram til nå – altså om legens rettighete­r er krenket fordi hun, av samvittigh­etsgrunner, ikke har kunnet reservere seg mot å sette spiral.

▶ Høyesteret­t har, etter vår oppfatning, behandlet saken som en rent arbeidsret­tslig sak, og det er derfor Jachimowic­z vant saken; Sauherad kommune visste, og hadde inngått en bindende avtale med legen om, at hun reserverte seg, men ansatte henne likevel – for deretter sa henne opp. Oppsigelse­n blir dermed vurdert å ikke vaere saklig på dette grunnlag alene. Høyesteret­t mener «det er da ikke nødvendig å ta stilling til om oppsigelse­n også var i strid med menneskere­ttskonvens­jonene, saerlig EMK artikkel 9 om tanke-, samvittigh­ets- og religionsf­rihet». Ettersom dette momentet har blitt viet stor oppmerksom­het, bringer dommen et omfattende og komplisert obiter dictum, det vil si bemerkning­er rundt forhold som ikke er avgjørende for utfallet.

▶ Her presiseres det «at domstolene på dette feltet må vaere tilbakehol­dne med å overprøve de avveininge­r av legitime hensyn som er foretatt av politiske myndighete­r», men også fordi det her er tale om så omfattende avveininge­r at «det vil vaere domstolene­s oppgave å ta stilling til den konkrete avveining av de motstående interesser i eventuelle fremtidige saker». Med andre ord: Katarzyna Jachimowic­z vant arbeidsret­tssaken, mens det prinsipiel­le er uavklart. Gitt sakens utvikling, er dette – i beste fall – en «halv seier» for fastlegen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway