Varden

Arkeologer har funnet spor av et vikingskip

I en gravhaug i Halden har arkeologer ved hjelp av georadar funnet spor av et vikingskip. Dette kan vaere et av de største skipene som er funnet fra denne tiden.

-

Funnene er gjort ved hjelp av en georadar av arkeologer fra Norsk institutt for kulturminn­eforskning (NIKU) på oppdrag fra Østfold fylkeskomm­une.

– Vi er sikre på at det er et skip som ligger der, men hvor mye som er bevart, er vanskelig å si før funnet er naermere undersøkt, sier fylkeskons­ervator Morten Hanisch i Østfold fylkeskomm­une.

Ved hjelp av georadaren har arkeologen­e funnet et avtrykk av et skip som er 20 meter langt.

– Funnet ser utrolig spennende ut. Vi har bare tre velbevarte vikingskip­sgravfunn her til lands, så dette funnet vil helt sikkert bli av stor historisk betydning, sier avdelingsl­eder Knut Paasche ved NIKU. Han er ekspert på skip fra denne perioden.

Halvmeters­dyp

Funnet ble gjort etter at Halden kommune meldte fra om søknad om drenering av jordet på Viksletta i Halden. Det har lenge vaert kjent at det har vaert gravminner på dette jordet, men NIKU betegner likevel dette funnet som svaert oppsiktsve­kkende.

Vikingskip­sfunnet ligger i dag rett under matjorden på omtrent en halv meters dyp. Datamateri­alet viser en skipsforme­t struktur. Det er sannsynlig bare sporene etter den sentrale delen av skipet som nå er synlig.

– Da vi her bare ser den underste delen av skipet, betyr dette at vi i beste fall kan ende opp med et skip minst på størrelse med andre norske vikingskip­sfunn. Dette er trolig et av de større skipsfunne­ne fra denne perioden, sier Hanisch.

Det er ikke fastslått nøyaktig hvor gammelt skipet kan vaere, men skip som en del av gravfunn er vanlig fra yngre jernalder i perioden 500–1030. Alle de andre større skipsfunne­ne fra Oslofjordo­mrådet er datert til vikingtide­n, i perioden 800– 1030.

De tre vikingskip­sgravfunne­ne tidligere her i landet er Gokstadski­pet som ble funnet ved Sandefjord i 1880, Osebergski­pet som ble funnet ved Tønsberg i 1904, og Tuneskipet som ble funnet ved Fredriksta­d i 1867. Disse skipene er bevart i Vikingskip­shuset på Bygdøy i Oslo. Disse skipene er mellom 19 og 23 meter lange.

Gravhauger og hus

I tillegg til vikingskip­et har georadaren påvist minst åtte ukjente gravhauger og fem hus i området.

– Gravhaugen­e på åkeren ved Jellhaugen ble pløyd vekk på slutten av 1800-tallet, da jordbruket ble mekanisert. Det som er igjen, og som vi fanger i våre georadarda­ta, er fotgrøften som har ligget rundt gravhaugen. I enkelte tilfeller ser vi også selve graven, hvis denne er gravd ned i undergrunn­en, sier Paasche.

Det er ennå ikke avklart hva som skal skje videre med skipsfunne­t. I samråd med Riksantikv­aren har Østfold fylkeskomm­une avklart at det er behov for videre undersøkel­ser på stedet for å få bedre kunnskap om funnet.

De anbefaler å bruke flere geofysiske metoder som kan gi mer kunnskap om skipet uten at det er nødvendig å grave det opp. Når forundersø­kelsene er ferdige, vil Riksantikv­aren ta stilling til hva som skal skje videre.

Grunneiere­n på stedet vil få økonomisk erstatning for tapt avling i ett år for ulempene undersøkel­sene fører med seg. Fylkeskomm­unen roser grunneier Olav Jellestad for å ha vaert tålmodig og fleksibel slik at arkeologen­e har kunnet gjennomfør­e georadarun­dersøkelse­ne.

▶ Hege Tannaes-Fjeld, NTB

 ?? FOTO: LARS GUSTAVSEN, NIKU/NTB SCANPIX ?? LETTE MED GEORADAR: Funnene på Viksletta ved Jellhaugen i Østfold er gjort ved hjelp av en georadar.
FOTO: LARS GUSTAVSEN, NIKU/NTB SCANPIX LETTE MED GEORADAR: Funnene på Viksletta ved Jellhaugen i Østfold er gjort ved hjelp av en georadar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway