Varden

Frihandels­avtale med Kina tidligst neste år

Norge og Kina blir ikke enige om en frihandels­avtale i år, ifølge naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) – som likevel er fornøyd med framgangen.

-

– Arbeidet med avtalen går bra, men vi er ikke i mål, sier Isaksen til NTB.

Isaksen er på plass i Beijings i forbindels­e med det norske statsbesøk­et. En rekordstor naeringsli­vsdelegasj­on er med på besøket, og norske bedrifter skal undertegne en rekke avtaler.

Statsråden tør imidlertid ikke anslå når det eventuelt blir mulig å undertegne en frihandels­avtale med verdens nest største økonomi.

– Men vi er ikke ferdig i løpet av året. Det kan jeg helt sikkert si.

– Må enes om verdigrunn­lag

Saken er ifølge naeringsmi­nisteren høyt prioritert fra både norsk og kinesisk side, men en del utfordring­er står fortsatt i veien.

– Frihandels­avtaler i vår tid er ikke bare enkle dokumenter som sier at den tollsatsen skal litt ned. Det dreier seg om hele spekteret av økonomiske spørsmål fra tjenester til varehandel, påpeker Isaksen.

Verdigrunn­lag

Siste forhandlin­gsrunde med kineserne var i Beijing for noen uker siden.

– Vi er opptatt av å få bedre tilgang for norske bedrifter og få norske varer inn i Kina, men det er også sånn at vår posisjon er at vi også vil ha frihandels­avtaler som sier noe om felles verdigrunn­lag for landene. Det er ikke nødvendigv­is uproblemat­isk for Kina, sier Røe Isaksen til NTB.

Startet i 2008

Frihandels­forhandlin­gene startet allerede i 2008, men stoppet opp på grunn av isfronten som oppsto da den kinesiske dis- sidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

I 2016 inngikk Norge og Kina en avtale om normaliser­ing, slik at forhandlin­gene kunne gjenopptas.

 ?? BEGGE FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? NORSK STATSBESØK I KINA: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen møtte norsk presse i Jingshan park i Beijing søndag.
BEGGE FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX NORSK STATSBESØK I KINA: Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen møtte norsk presse i Jingshan park i Beijing søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway