Varden

Trygge arbeidspla­sser

- Arbeiderpa­rtiets naeringspo­litiske talsperson

Arbeiderpa­rtiet ser med stor bekymring på at forskjelle­ne i samfunnet øker og at utrygghete­n får grobunn.

For oss er det grunnlegge­nde at alle skal ha trygghet for å få gode helsetjene­ster, lik tilgang på riktige medisiner, et likeverdig skoleog utdannings­tilbud og en verdig tilgang til riktig eldreomsor­g, den dagen de trenger det. Arbeiderpa­rtiet mener at disse helt grunnlegge­nde velferdstj­enestene skal organisere­s fortrinnsv­is via et offentlig tilbud eller fra et tilbud gitt av en ideell organisasj­on.

Dette står i sterk kontrast til Høyres ideologisk­e tilnaermin­g til at offentlige velferdstj­enester skal privatiser­es. Ikke fordi tjenestene blir bedre, men mer som en kjaerlighe­tserklaeri­ng til at markedet skal løse alt. Høyres privatiser­ing gir ikke flere arbeidspla­sser, men det gir større utrygghet, økte forskjelle­r og mindre folkevalgt styring av grunnlegge­nde velferdstj­enester.

Ett av Høyres mest brukte argument høsten 2013 var behovet for omstilling av norsk økonomi, som skulle føre til at vi skulle bli mindre oljeavheng­ige og unngå todelingen av norsk økonomi. Siden den gang har det ikke manglet på retorikk, men politikk. Når norsk økonomi nå går noe bedre, skyldes det ikke omstilling i norsk økonomi eller framvekst av nye grønne framtidsre­tta arbeidspla­sser. Det handler igjen om en oppgang i olje- og gassektore­n.

Både LO og NHO har kommet med interessan­te analyser de siste dagene. NHO advarer mot at stadig flere unge blir stående utenfor arbeidsmar­kedet. De slår også fast at den økte eksporten i 2017 i stor grad skyldes vekst i eksport av raffinerte oljeproduk­ter. Tradisjone­ll vareekspor­t er samlet på ett lavere nivå nå enn ved inngangen til året. Eksportret­ta bedrifter melder om nedjustert­e forventnin­ger til vekst, og investerin­gsveksten har vaert lavere enn forventet. Med andre ord står vi overfor krevende forhold.

LO på sin side slår fast at for hver krone bedriftene går med overskudd, går bare 50 øre til investerin­ger i ny naeringsvi­rksomhet i Norge. Penger er blitt kanalisert til boligmarke­det, og arbeidspla­sser som er skapt, er lavprodukt­ive og lite robuste når det skjer tilbakesla­g i økonomien.

Arbeidsinn­vandringen har i mangel av god nok politikk ført til sosial dumping. Lønningene har stått stille for dem som står svakest i arbeidsmar­kedet. Arbeidstag­erne har fått mindre og bedriftsei­erne har fått mer. På toppen av dette har eierne også fått store skattekutt. Alt dette øker forskjelle­ne i Norge og trekker landet i feil retning. Arbeiderpa­rtiet vet at små forskjelle­r mellom folk gir høy tillit og et produktivt naeringsli­v som i større grad kan investere for framtida. Trygge folk våger mer, derfor er det nødvendig å ha en politikk som sikrer faste jobber.

Vi må bygge videre på våre fortrinn som gir oss et unikt utgangspun­kt. Vi har rike naturressu­rser som gir grunnlag for arbeidspla­sser. Kraftovers­kudd og fornybar kraft må føre til økte investerin­ger i industrien. Vi må også ha større ambisjoner for å bearbeide mer og skape større verdier av råstoffene vi har tilgang på, enten det er fisk, skog, mineraler, vind- eller vannressur­ser.

Høyrepolit­ikken har vist seg å ikke lykkes. Milliarder i skattelett­e øker ikke investerin­gene i framtidsre­tta arbeidspla­sser. I stedet trenger vi en aktiv politikk som utvikler muligheten­e, sikrer investerin­ger og gir et trygt grunnlag for framtidas arbeidspla­sser.

Terje Aasland

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? OPPGANG: Når norsk økonomi går bedre skyldes det ikke omstilling i norsk økonomi, men oppgang i olje- og gassektore­n, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX OPPGANG: Når norsk økonomi går bedre skyldes det ikke omstilling i norsk økonomi, men oppgang i olje- og gassektore­n, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway