Varden

Feil om statlig finansieri­ng

- Gustav Søvde leder Skien Venstre

Karianne Hansen fra Skien Fremskritt­sparti skriver i Varden 9. oktober at Frp vil ha statlig finansieri­ng av eldreomsor­gen i Skien, for da blir alt så mye bedre.

Dette dreier seg om et forsøk innenfor eldreomsor­gen med statlig finansieri­ng. Hansen skriver at det er 6 kommuner som deltar i dette forsøket (Os, Hobøl, Spydeberg, Selbu, Lillesand og Stjørdal). Så skriver hun: «Det innebaerer at det er staten som tar regningen for eldreomsor­gen.» Ja, hadde det vaert så vel.

Det hun behendig unnlater å si er at staten da reduserer rammetilsk­uddet til kommunen med det som går til eldreomsor­g. Hadde staten virkelig tatt regningen slik Hansen gir inntrykk av, ville selvfølgel­ig alle landets kommuner meldt seg på dette forsøket.

Hansen sier at de kommunene som deltar i forsøket er godt fornøyd med dette. Men det jeg mener har kommet fram om dette forsøket er at staten da bruker mer penger på eldreomsor­gen enn det kommunene gjorde tidligere, og dessuten mener jeg å ha lest at det koster 40 millioner å administre­re forsøket.

Det er høyst forståelig at hvis det brukes mer penger på eldreomsor­gen, så får man bedre eldreomsor­g. Det kan man få til også ved å overføre mer til kommunene. Å tro at alt blir så mye bedre bare staten overtar er etter min mening en illusjon. Og dette går i motsatt retning av å overlate oppgaver til det lokale selvstyre.

Er erfaringen at ting blir bedre og billigere administre­rt dersom det er staten som gjør det? Jeg mener å huske at da staten overtok sykehusene fra fylkeskomm­unen for endel år siden var noe av det første som skjedde at en rekke sjefer fikk høyere lønn.

Men dersom overlating av eldreomsor­gen til staten betyr at staten forplikter seg til å bevilge mer penger til eldreomsor­gen kan det vel hende at deltakelse i forsøket bør vurderes?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway