Varden

Står endelig på egne bein

Åste Hunnes Sem (44) har koret for «alle» i aksen fra Bjarne Brøndbo til Mira Craig. Nå står hun på egne bein.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

«Songs and spirituals» er navnet på Åste Hunnes Sems aller første soloalbum. Heddalskvi­nnen har hatt sangen som viktigste levevei siden hun var 18–19 år. Opp gjennom årene har hun deltatt på mengder av konserter og plateinnsp­illinger.

Jobbet ut låter sammen

Mange vil fortsatt huske Hunnes Sem for hennes vokale innsats i «Idol» tilbake i 2007. Den råsterke sangeren har vaert med og koret i et oppvarming­ssett for selveste Snoop Dogg. Lokalt i Heddal og på Notodden er hun naermest for et levende soulikon å regne.

Nå gir Åste Hunnes Sem ut ei plate der tonespråke­t er farget av hennes sterke tilknytnin­g til amerikansk­e spirituals. Halve plata består av låter Hunnes Sem har skrevet selv – med god hjelp av musikeren og produsente­n Jørund Fluge Samuelsen som opprinneli­g kommer fra Gransherad.

– Av ulike årsaker var jeg var helt borte fra musikk i tre år. Så var det at Jørund (Fluge Samuelsen) spurte meg om jeg ikke hadde noen egne låter. Snart satte vi i gang med å jobbe dem ut sammen. Uten Jørund ville det ikke blitt noen plate, sier Åste Hunnes Sem til Varden.

Reiste rundt i sørstatene

Egentlig var det tenkt at albumet «Åste» bare skulle inneholde komposisjo­ner signert sangeren selv. Åste Hunnes Sems mangeårige sterke tilknytnin­g til amerikansk­e spirituals skulle imidlertid bli vanskelig å ignorere. Den andre halvdelen av «Åste» består derfor av spirituals sangeren fant ut at hun ikke kunne la vaere å ta med.

– Jeg gjenoppdag­et musikken og det sterke innholdet i spirituale­ne. Samtidig reiste jeg mye rundt i sørstatene og fikk høre en del historier i møter med veldig gamle mennesker, Gjennom dette laerte jeg enda mer om historien. Slik ble dette også en naturlig vei for meg inn i musikken igjen. Spirituale­ne betyr mye for meg, forteller Ås- te Hunnes Sem.

Kremlag av musikere

Sangerens sterke posisjon i det nasjonale musikkmilj­øet understrek­es i form av kremlaget hun har med seg på albumet «Åste». David Wallumrød, Olaf Olsen, Bjørn Holm og Anne Hytta er blant de mange som medvirker.

– Mange ser på meg som ei soul-dame. Men plata mi viser en annen side. Det er sikkert noen som blir litt skuffa. Folk får like det, eller hate det. De får det de får, sier Hunnes Sem muntert.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ÅSTE ER KLAR: Åste Hunnes Sem (44) slipper soloalbume­t «Songs and spirituals» på selskapet Grammofon fredag denne uka.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ÅSTE ER KLAR: Åste Hunnes Sem (44) slipper soloalbume­t «Songs and spirituals» på selskapet Grammofon fredag denne uka.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? VAR LENGE BORTE: Åste Hunnes Sem forteller at spirituale­ne ble en naturlig vei tilbake til musikken.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT VAR LENGE BORTE: Åste Hunnes Sem forteller at spirituale­ne ble en naturlig vei tilbake til musikken.
 ?? COVER: GRAMMOFON ?? TO SIDER: «Songs and spirituals».
COVER: GRAMMOFON TO SIDER: «Songs and spirituals».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway