Varden

Landmannst­orget må sjekkes

Landmannst­orget må undersøkes bedre. Det har arkeologen­e som har fulgt gravingen bestemt. I går ble Kongens gate gjort klart for asfalterin­g.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Vi har C14-dateringer fra funn som peker tilbake til mellom 1300 og 1418, sier Lars Haugesten fra Norsk Institutt for kulturminn­eforsking (Niku) sitt regionkont­or i Tønsberg.

Prosjektle­deren og arkeologen forklarer at funn tilbake til middelalde­ren og eldre er automatisk fredet. Arkeolog og seksjonsle­der Thea Ulvhild Sollum har vaert med på utgravinge­ne på Landmannst­orget.

– Det vi har funnet, er slikt folk har kastet de siste hundre årene, beinrester, glass, laerbiter og brannlag fra bybrannene, tilbake til 1600-tallet, forteller Sollum.

Forklaring­en på beinresten­e

Vi befinner oss øverst torget, på det som en gang var en kirkegård. Beinresten­e dukket opp bare 40 centimeter under asfalten. Men det er oppdaget beinrester spredt over hele torget. Lars har en teori om det.

– Jordlagene her oppe er blitt skrapt av og brukt til utfylling nedover på Handelstor­get, for å jevne det ut. Her vi står, er vi nokså langt nede i forhold til hvordan det var, antar Lars Haugesten. Nå skal situasjone­n og funnene på Landmannst­orget rapportere­s inn for Riksantikv­aren, som trolig vil be om grundigere undersøkel­ser før også den øverste delen av torget skal få parkmessig utforming. For planen var at hele torget skulle bli til en park i Bypakkepro­sjektet som etter planen skal stå klar etter påsken 2019.

– Like før mål

– De har gravd over hele torget uten å finne ting fra middelalde­ren. Før nå. Det er fortaerend­e å bli stoppet 20 meter før mål, sier Per Egil Neset, prosjektle­der vann og avløp på Landmannst­orget.

– Blir dere forsinket nå?

– Det betyr at vi ikke ble ferdige med gravingen i denne omgang. Nå håper vi at det blir satt inn nok folk til utgravinge­ne her, slik at de ikke blir gående og grave her utover sommeren, svarer Neset. Han ser for seg at utgravinge­ne kan starte straks telen samtidig som det jobbes på den nedre delen av torget.

– Vi håper å unngå forsinkels­er, sier Neset.

– Men det blir dyrere?

– Ja, men hva det vil koste vet jeg ikke, svarer Haugesten.

 ??  ??
 ??  ?? GOD TONE: Både Per Egil Neset og Knut Espedalen fra Skien kommune forsikrer om at det har vaert god tone mellom dem og arkeologen­e Lars Haugesten og Thea Ulvhild Sollum.
GOD TONE: Både Per Egil Neset og Knut Espedalen fra Skien kommune forsikrer om at det har vaert god tone mellom dem og arkeologen­e Lars Haugesten og Thea Ulvhild Sollum.
 ??  ?? FULL STOPP: Arkeologen­e Lars Haugesten og Thea Ulvhild Sollum fra Norsk Institutt for kulturminn­eforsking (Niku) la nedgravefo­rbud. Et område på 26 x 16 meter må undersøkes bedre før det kan bli Bypakkepar­k.
FULL STOPP: Arkeologen­e Lars Haugesten og Thea Ulvhild Sollum fra Norsk Institutt for kulturminn­eforsking (Niku) la nedgravefo­rbud. Et område på 26 x 16 meter må undersøkes bedre før det kan bli Bypakkepar­k.
 ??  ?? GRAVSTEIN: Arkeolog Lars Haugesten i ferd med å avdekke en gravstein i august, ved innkjøring­en til drosjehold­eplassen.
GRAVSTEIN: Arkeolog Lars Haugesten i ferd med å avdekke en gravstein i august, ved innkjøring­en til drosjehold­eplassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway