Varden

Bil til Høyesteret­t

På vei hjem fra Porsgrunn for tre år siden merket de at noe var galt med bilen

- ▶ TRONDHEIM/PORSGRUNN ▶ Sigurd Hernes sigurd.hernes@adresseavi­sen.no

▶ Tre år har gått siden Christin Halvorsen og Daniel Winje kjøpte en Audi A6 som viste seg å ha mange feil.

▶ De har vunnet to rettssaker mot Autogrande som nå har anket saken til Høyesteret­t.

▶ – Det har vaert tøft, både økonomisk og psykisk, sier Christin Halvorsen.

– Det har vaert tøft, både økonomisk og psykisk, sier Christin Halvorsen.

Hun og samboeren Daniel Winje sitter hjemme i stuen i Klaebu i Trøndelag. De har siden 2015 vaert i konflikt med bilforhand­leren Autogrande i Porsgrunn som på kjøpstidsp­unktet var et enkeltpers­onforetak eid av Aina Grande Melfald.

De klaget på den da åtte år gamle Audien allerede dagen etter at de fikk den hjem til Klaebu, forteller de. Det blir bekreftet i en dom fra Agder lagmannsre­tt.

De vant først i Nedre Telemark tingrett for et drøyt år siden. I dommen heter det at kjøpet av bilen heves, og saksomkost­ninger for paret må dekkes av Aina Grande Melfald. Hun valgte å anke til lagmannsre­tten. Ifølge dommen fra lagmannsre­tten, som ble avsagt 7. september i høst, ble anken til Melfald forkastet og hun må betale Winje og Halvorsen ytterliger­e saksomkost­ninger som følge av runden i lagmannsre­tten. Nå er saken anket til Høyesteret­t.

Ønsket ikke rettssak

Både Halvorsen og Winje forteller at en rettssak ikke var noe de ønsket.

– Det er liksom ikke noe liv som er gått. Det at vi havner i en rettssak på grunn av en bil, sier Daniel Winje før han må summe seg litt.

– Jeg synes det er veldig unødvendig. Det kunne vaert løst mye tidligere, sier Christin Halvorsen.

I 2016 hyret de en bilteknisk konsulent for vurdering av feil og mangler på bilen, samt hva det ville koste å reparere disse feilene. Der kom konsulente­n blant annet fram til at konvertere­n i automatgir­kassa må utbedres og at det er slag i forstillin­g. Totalt vil summen for reparasjon­ene ifølge konsulente­n strekke seg like over 100.000 kroner.

Tid og energi

Paret forteller at de har brukt mye tid og energi på saken. Bilen har stått rolig på parkerings­plassen utenfor rekkehuset til de to bilmekanik­erne mesteparte­n av de siste tre årene.

Deres kontakt med motparten har vaert med Magnus Melfald, Aina Grande Melfalds ektefelle. Det var også han som opptrådte på vegne av Autogrande ved handelen, og de forteller at de aldri har møtt henne – heller ikke i rettssaken­e. Ifølge dommen fra Agder lagmannsre­tt er «(...) selgeren en spesialise­rt bruktbilfo­rhandler».

31. desember 2015 ble Autogrande AS stiftet, og ble registrert i enhetsregi­steret 4. mars 2016. I dette selskapet står Magnus Melfald oppført som både daglig leder og styreleder.

– Gjennom åtte år har vi solgt ca. 1.500 biler. Vi forsøker alltid å finne gode løsninger slik at kundene våre skal vaere fornøyde, sier Magnus Melfald, daglig leder i Autogrande.

Fire av handlene har havnet hos Forbrukert­vistutvalg­et gjennom disse årene. Resultatet av klagebehan­dlingene er én sak med delvis medhold til kjøper, i de øvrige avviste utvalget klagen.

Det gjaldt og saken som Autogrande nå har tapt i to rettsinsta­nser.

– Er det noe vi har laert av denne saken, er det at vi ved en lignende situasjon skal sørge for en rask tilbakelev­ering av bilen, sier han.

Ikke enig i dom

– Vi er ikke enige i dommen, men erkjenner at vi har tapt i to rettsinsta­nser. Vi har tilbudt paret erstatning, men har dessverre ikke lykkes å komme fram til en omforent løsning. Nå har vi anket saken til Høyesteret­t, sier Melfald.

Winje og Halvorsen bekrefter at de prøvde å komme til enighet med bilforhand­leren i Porsgrunn både etter dommen i tingretten og lagmannsre­tten. I første omgang tilbød bilforhand­leren 400.000 kroner etter dommen i lagmannsre­tten. Det avviste paret. Da kom forhandler­en med et nytt tilbud på 500.000 kroner. Også dette ble avslått.

Ifølge deres advokat Andreas Holmsen-Ringstad er paret per dags dato tilkjent rundt 680.000 kroner når forsinkels­esrenter medregnes. Fra anken til lagmannsre­tten har de betalt

Jeg synes det er veldig unødvendig. Det kunne vaert løst mye tidligere.

Christin Halvorsen, bilkjøper

advokatutg­ifter av egen lomme. Forsikring­en dekket ikke lenger kostnadene, den ble overskrede­t etter første rettsrunde.

Melfald viser til at de ved flere anledninge­r har tilbudt paret feilrettin­g. I dommen går det fram at retting i samsvar med loven «skal skje uten kostnad og uten vesentlig ulempe for forbrukere­n innen rimelig tid og uten risiko for at forbrukere­n ikke får dekket sine utlegg av selgeren.» I dommen avvises bilforretn­ingens påstand om at kjøperne har fratatt selger adgang til retting. Lagmannsre­tten finner det klart at rettingsti­lbud ikke var i samsvar med loven.

Brukt sparepenge­r

Siden i fjor høst har Winje og Halvorsen brukt sparepenge­r fra en pott øremerket deres bryllup. De skulle etter planen gifte seg neste sommer. Disse planene kan ryke. Pengene har gått med til rettssaker, og de må avvente om saken blir tatt opp til Høyesteret­t eller ikke.

De har likevel ikke tenkt å gi seg selv om saken skulle komme opp til Høyesteret­t.

– Vi må jo fortsette. Vi kan ikke gi oss nå, sier de samstemt. – Det var vi enige om da vi startet, at hvis vi gjør dette, så er det «all in». Det går ikke an å trekke seg, sier Halvorsen, og legger til:

– Det er for mye penger det er snakk om.

 ?? FOTO: RUNE PETTER NESS ??
FOTO: RUNE PETTER NESS
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? ANKER: Daglig leder Magnus Melfald i AutoGrande forteller at de anker dommen til Høyesteret­t.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN ANKER: Daglig leder Magnus Melfald i AutoGrande forteller at de anker dommen til Høyesteret­t.
 ??  ?? BILEN: Daniel Winje og Christin Halvorsen med sin 2007 Audi A6 som de kjøpte i Porsgrunn for tre år siden. Nå kan handelenha­vne i Høyesteret­t etter at de har vunnet i både tingrett og lagmannsre­tt.
BILEN: Daniel Winje og Christin Halvorsen med sin 2007 Audi A6 som de kjøpte i Porsgrunn for tre år siden. Nå kan handelenha­vne i Høyesteret­t etter at de har vunnet i både tingrett og lagmannsre­tt.
 ?? FOTO: RUNE PETTER NESS ??
FOTO: RUNE PETTER NESS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway