Varden

Avtale må granskes

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Det framstår som en god nyhet at det interkommu­nale avfallssel­skapet Irmat har fått redusert sin ekstraordi­naert kostbare leieavtale om et areal på Brenna mellom Bø og Gvarv. Den opprinneli­ge leieprisen på 910.000 kroner årlig. Dette var 15 ganger høyere enn en privat leieavtale på nabotomta. Den nye prisen er 670.000 kroner per år.

▶ Samtidig er leieperiod­en forlenget fra 2040 til 2050. Ergo blir den nye avtalen – isolert sett – dyrere enn den som allerede var inngått. Man kan selvsagt innvende at det ikke ville vaere usannsynli­g å forlenge avtalen fra 2040, men det er like naturlig å påpeke at jo mer langvarige forpliktel­ser et selskap tar på seg, jo mindre blir handlingsr­ommet. Avtalen framstår fortsatt som kostbar, og med den økte varigheten tillater vi oss å mene at den nye avtalen ikke er så god som man kan få inntrykk av.

▶ Det er samtidig en diskusjon om det er nok med en erklaering fra Irmats advokatfir­ma om at selve tomtekjøpe­t, som er svaert sentralt for leieavtale­n, har gått riktig for seg – eller om det må engasjere andre, eksterne granskere. Herom bør det ikke vaere noen som helst tvil: En uhildet tredjepart må inn for å gjøre en vurdering.

▶ Det er her tale om et selskap som finansiere­s av innbyggern­e i eierkommun­ene. Telemark kommunerev­isjon kom med ramsalt kritikk i sin nylige revisjon. Ordskiftet om selskapet, leieavtale­n og tomtekjøpe­t er ikke til å ta feil av: Tilliten til selskapet og dets ledende personer er kraftig svekket. Derfor er det tvingende nødvendig at det gjennomfør­es undersøkel­ser som ikke overlater noe til tvilen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway