Varden

– Avfallsgip­sen i deponiet vil løses opp

Arne Åsheim har jobbet med analytisk kjemi i en årrekke. Han påpeker faktafeil ved NOAHs konsekvens­utredning.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ – En konsekvens­utredning burde vaere korrekt, sier Åsheim. Han har jobbet med analytisk kjemi i en årrekke.

Det er tre ting han reagerer på. Det ene er NOAHs begrep: «stabiliser­t og nøytralise­rt gips». Dette er et begrep som i liten grad er presist all den tid at gips er en av flere forbindels­er som dannes og felles ut ved å la svovelsyre reagere med flygeaske. Gips eller de andre kalsiumsul­fatene som felles ut, er ikke uløselige. De er partielt løselige i vann, saerlig ved temperatur­er under 100 grader og nedover mot 0 grader. Dersom man øker ionestyrke­n i vannet, slik som det er i naturlig sjøvann, øker løselighet­en.

– I et langt perspektiv er det ingen tvil om at noe av denne gipsen vil bli løst opp hvis den blir utsatt for store mengder med saltvann, sier han. Slik oppløsning vil også kunne bidra til økte konsentras­joner av for eksempel metallet kadmium i vannfasen.

Blander kortene

En sannsynlig direkte feil reagerer han også på. Det er NOAH-rapportens tabell med en oversikt over stoffer som er funnet ved analyse av flygeaske.

– Dette kan ikke vaere flygeaske, for flygeaske dannes ved forbrennin­g ved høy temperatur. Da finnes ikke disse stoffene, skriver han. Imidlertid er dette stoffer som dannes når man reagerer svovelsyre­n med flygeaske.

Åsheim mener bestemt det må vaere gipsen og ikke flygeasken som er analysert. Han understrek­er samtidig at den feilen ikke nødvendigv­is har noen betydning for deponisake­n, men han legger ikke skjul på at han reagerer på at konsekvens­utredning inneholder denne typen feil.

Forskjelli­ge asketyper

Det er flere ting ved omtalen av flygeaske han reagerer på. I konsekvens­utredninge­n står det at det er mer enn 60 ulike kilder eller leverandør­er av flygeaske. I tilknytnin­g til oversikten er det en grov karakteris­ering av de problemsto­ffene som inngår i det som går til forbrennin­g og som i neste trinn danner flygeaske.

«Flygeaske er kjemisk sett en rekke ulike prosesspro­dukter.» skriver Åsheim. Det betyr at det NOAH kaller stabiliser­t og nøytralise­rt gips kan ha en rekke ulike sammensetn­inger.

«Flygeaske er ikke et raffinert enhetlig produkt, og kan derfor ikke håndteres som om det var slik.» skriver han.

Omfattende importtill­atelse

Hvor mye flygeaske mottar NOAH, administre­rende direktør Carl Hartmann?

– Mottaksniv­å av flygeaske er tilpasset mengden syre. Vi har i mange år holdt oss innenfor tillatelse­n på 500.000 tonn farlig avfall hvorav cirka 300.000 tonn flygeaske per år. Det vil

si oppfylling­en følger samme nivå. Fra år til år varierer det noe i forhold til hvilke forbrennin­gsverk som leverer og dermed geografi, sier han.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? HØRINGSUTT­ALELSE: – Det er ingen tvil om at gipsen som NOAH vil deponere i Norcemgruv­ene, er løselig, sier Arne Åsheim.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN HØRINGSUTT­ALELSE: – Det er ingen tvil om at gipsen som NOAH vil deponere i Norcemgruv­ene, er løselig, sier Arne Åsheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway