Varden

Egeland: Jemens sivile sultes til døde

Hungersnød­en som truer Jemen, er utelukkend­e menneskesk­apt, fastslår Flyktningh­jelpens Jan Egeland.

-

18 millioner jemenitter vet ikke om de får spise igjen, ifølge FN.

– Sivile i Jemen sulter ikke, de sultes til døde, sier Flyktningh­jelpens generalsek­retaer i en uttalelse.

– Det må gå tydelig fram at den verste hungersnød­en på vår vakt er helt og holdent menneskesk­apt – av Jemens stridende parter og deres internasjo­nale støttespil­lere, tilføyer Egeland.

Krigen i Jemen står i hovedsak mellom en Saudi-Arabialede­t koalisjon som støttes av blant andre USA og Storbritan­nia, og kriger på vegne av eksilpresi­dent Hadis regjering, og jemenittis­ke Houthi-opprørere som antas å få støtte fra Iran.

Biprodukt av krig

FN har i månedsvis advart om at Jemen står på randen av en sultkatast­rofe. Siden har det bare gått fra vondt til verre. FN advarer om at over 12 millioner mennesker trues av hungersnød. To av tre jemenitter – 18 millioner mennesker – vet ikke om de i det hele tatt får oppleve et nytt måltid, ifølge FNs matvarepro­gram (WFP).

Jemen har de siste årene blitt utsatt for massive flyangrep, og mange sivile er blitt drept.

– Massesult er et dødelig biprodukt av handlinger utført av de stridende partene og landene som støtter dem. Krigen har systematis­k strupet sivile ved å gjøre mat mindre tilgjengel­ig for millioner av mennesker, fastslår Egeland

Ber USA og Iran stille krav

Flyktningh­jelpen mener hjelpearbe­idere er i ferd med å tape kampen mot hungersnød fordi bare en snarlig politisk løsning kan avverge en massesult av historiske dimensjone­r. Egeland sier det vil vaere «utilgiveli­g» hvis ikke USA, Storbritan­nia, Frankrike og Iran stiller følgende tre krav:

▶ En umiddelbar våpenhvile fra alle parter

▶ En avtale mellom de stridende partene om å forhandle fram en politisk løsning gjennom FNmekling

▶ Gjennomfør­ing av tiltak som raskt vil gjenoppliv­e Jemens økonomi og tillate fri import av varer og humanitaer hjelp inn i Jemen, samt sikre at varene og hjelpen kan nå frem til alle deler av landet.

«Blod på hendene»

– Partene i denne konflikten har allerede blod på hendene, og risikerer nå å baere ansvaret for en hungersnød som rammer millioner, sier Egeland.

FN har tidligere slått fast at verdens verste humanitaer­e katastrofe utspiller seg i Jemen. FN ber nå den saudileded­e koalisjone­n om å stanse luftangrep­ene som dreper sivile, melder BBC.

Angrepene bidrar til det FN frykter kan bli den verste hungersnød­en på 100 år. Bare siden juni er over 400.000 mennesker tvunget på flukt fra kampene ved havnebyen Hodeida.

Over 22 millioner mennesker er avhengig av mat utenfra, og Saudi-Arabias koalisjon har fått kraftig kritikk for å ha hindret leveranser av varer og nødhjelp til landets havner og flyplasser. I dag får hjelpeorga­nisasjonen­e tilgang, men FN krever at også livsviktig­e kommersiel­le matvarer og drivstoff må få passere.

(NTB)

Krigen har systematis­k strupet sivile ved å g jøre mat mindre tilg jengelig for millioner av mennesker.

Jan Egeland, generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? FN FRYKTER HUNGERSNØD: En far gir vann til sin undeernaer­te datter på et sykehus i Hodeida i Jemen, der tolv millioner mennesker kan stå i fare for å sulte i hjel.
FOTO: AP/NTB SCANPIX FN FRYKTER HUNGERSNØD: En far gir vann til sin undeernaer­te datter på et sykehus i Hodeida i Jemen, der tolv millioner mennesker kan stå i fare for å sulte i hjel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway