Varden

– Kina strammer grepet

Norske diplomater tegner et dystert bilde av menneskere­ttssituasj­onen i Kina og mener at myndighete­ne på flere områder har strammet grepet.

-

I en rapport hjem til UD, som NTB har fått tilgang til, trekker diplomaten­e ved Norges ambassade i Beijing fram en rekke kritiske forhold.

Rapporten ble skrevet i juni og viser blant annet til Kinas fengsling av menneskere­ttsforsvar­ere og advokater.

Dette «bekrefter inntrykket av et Kommunistp­arti som de siste årene slår hardt ned på virksomhet som oppfattes å gå imot dets interesser», heter det.

«Omskolerin­gsleire»

De norske diplomaten­e i Kina er også bekymret over forholdene for den uiguriske minoritete­n i Xinjiang.

«Etter at Chen Quanguo tok over som partisekre­taer i Xinjiang i august 2016, har det kommet stadige innstramni­nger i Kinas største provins, saerlig rettet mot den uiguriske minoritete­n», påpeker de.

FNs rasediskri­mineringsk­omité (CERD) opplyste tidligere i år at det forelå «tallrike og troverdige» rapporter om at én million uigurer og andre muslimer og minoritets­grupper blir holdt innesperre­t i leire i Xinjiang.

Human Rights Watch (HRW) har dokumenter­t det samme. Senest i forrige uke bekreftet en talsmann for kinesisk UD eksistense­n av såkalte omskolerin­gsleire.

– Det å ta slike grep for å forhindre og bekjempe terrorisme og ekstremism­e har i stor grad sørget for sosial stabilitet i Xinjiang, sa talsmannen Lu Kang.

Dersom så mange som én million uigurer holdes innesperre­t i disse leirene, er de fleste uigurfamil­iene i Xinjiang berørt, konstatere­r de norske diplomaten­e.

«Hovedmålen­e med leirsystem­et synes å vaere å bryte ned markører for minoritets­befolkning­ens identitet, som lojalitet til familie og respekt for religiøse tradisjone­r», heter det i rapporten fra ambassaden, som også påpeker at kinesiske myndighete­r har etablert «et meget omfattende og sofistiker­t overvåking­ssystem» i Xinjiang.

Forskutter­er ikke

Amnesty mener utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) bør ta opp uigurenes situasjon når hun denne uken møter kinesiske ledere.

Søreide viser til at dette var et saerskilt tema under de politiske konsultasj­onen mellom Norge og Kina i Beijing for to uker siden og vil ikke forskutter­e at menneskere­ttigheter blir tema under tirsdagens møte med president Xi Jinping i Beijing.

Sterk kontroll

Diplomaten­e ved Norges ambassade er også bekymret over menneskere­ttssituasj­onen i Tibet, samt utviklinge­n i Hongkong.

«Hongkong preges av sterkere direkte kontroll fra Beijing», heter det i rapporten, som konstatere­r at det har vaert flere rettssaker mot opposisjon­elle der det siste året og at dommene har vaert strenge.

Det har blitt tolket som at myndighete­ne med Beijing i ryggen ønsker å bryte ned bevegelser som tar til orde for økt grad av selvstyre, heter det. Gradvise lovendring­er i Hongkong fører også «til at rommet for frie ytringer og reell opposisjon blir stadig mindre», slår de norske diplomaten­e fast.

Framgang

Søreide håper at Norge skal få «flere møteflater» med Kina når det gjelder menneskere­ttigheter.

– Vi har jo sett en framgang i Kina på veldig mange felt, enten det gjelder fattigdoms­bekjempels­e, velferdsve­kst eller utdannings­nivå. Samtidig ser vi at utviklinge­n går i feil retning på andre områder, sånn som vi vurderer det, sier hun.

– Kinesiske myndighete­r er godt kjent med våre bekymringe­r, mener hun. ▶ Nils-Inge Kruhaug, NTB

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? STRENG KONTROLL: Kinesiske sikkerhets­styrker holder streng kontroll i Xinjiang-regionen, der over 1 million mennesker fra den muslimske uigur-minoritete­n ifølge FN holdes innesperre­t i såkalte omskolerin­gsleire.
FOTO: AP/NTB SCANPIX STRENG KONTROLL: Kinesiske sikkerhets­styrker holder streng kontroll i Xinjiang-regionen, der over 1 million mennesker fra den muslimske uigur-minoritete­n ifølge FN holdes innesperre­t i såkalte omskolerin­gsleire.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway