Varden

Valg hvert fjerde år

-

For noen dager siden fikk vi proklamert fra høyeste politisk hold at kommuneval­gkampen for 2019 nå var innledet, - og vi som så vidt var ferdig med stortingsv­alget.

Litt historikk: Fram til 1936 hadde vi stortingso­g kommuneval­g på samme dag hvert tredje år. Det vil si at vi hadde valgkamper hvert tredje år. Politikern­e på Stortinget innså at en valgperiod­e på tre år var for kort. Det var full politisk enighet om at valgperiod­en burde forlenges til fire. Derfor ble det ikke valg i 1939. Det ble forskjøvet til 1940. Vi husker hvordan det gikk.

Høsten 1945 ble det selvsagt både kommune- og stortingsv­alg. Men vi merker oss forskjelle­n. Kommunesty­rene ble valgt for to år - til 1947, mens stortingsv­alget gjaldt for fire år – nytt stortingsv­alg ble i 1949. Dermed fikk vi dagens ordning med valg annet hvert år. Hvert tredje år som det var nødvendig å forlenge, ble til annet hvert. Slik har det blitt i realiteten, men det var neppe meningen.

I vårt lille land må det vaere lik politikk i stat, fylke og kommune – selvsagt tilpasset lokale forhold. Det er stor forskjell på Vadsø og Mandal. Hvorfor skal vi dele opp valgene? Det skaper neppe større interesse for politikk - heller det motsatte! Det virker slik at vi har valgkamper hele tida. Noen hver kan bli luta lei.

Vitarså en tur til vårt broderfolk i øst. Der foregår som de fleste vet, valget til riksdag, länstyrels­e og kommuner på samme dag. Dersom mine opplysning­er er korrekte, går ordningen helt tilbake til 1920-årene. Svenskene oppnår med dette at hvert fjerde år er valgkampår. Der har de den ordningen stortingsr­epresentan­tene så for seg i slutten av 1930-årene. Det er interessan­t å se svenske velgere som legger valgsedler i tre ulike valgurner i stemmeloka­let. Det går greit. Når svenskene med vel 10 millioner innbyggere kan gjennomfør­e en slik ordning i praksis, må vi med vel fem greie det samme.

Det vil vaere saerdeles interessan­t om et politisk parti eller en stortingsr­epresentan­t vil ta dette spørsmålet opp til seriøs drøfting i Stortinget. Forandring trengs.

Arne Nygaard Stathelle

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? ENDRING: Artikkelfo­rfatteren foreslår at alle valgene gjennomfør­es samtidig.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ENDRING: Artikkelfo­rfatteren foreslår at alle valgene gjennomfør­es samtidig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway