Varden

Høyre bør lytte til folks behov

-

Stress er blitt den nye folkesykdo­mmen og stadig flere faller utenfor arbeidsliv­et. Likevel sier Høyre nei til kortere arbeidstid.

Miljøparti­et De Grønne vil inkludere flere i arbeidsliv­et og dempe stress i hverdagen. Vi har derfor foreslått på Stortinget at regjeringe­n bør utrede om vi i Norge bør redusere arbeidstid­en fra 37,5 timer til 30 timer. Dette må endres over tid, og vi ser for oss at det skal skje over en tidsperiod­e på 10-20 år.

Forslaget om en utredning har fått Høyre til å gå i harnisk. Vi er overrasket over at Høyre ikke er mer åpen for nye ideer og bedre løsninger. Saerlig når vi ser at étt av fem årsverk i Norge går tapt fordi folk enten er syke eller arbeidsled­ige, og 1 av 10 unge hverken jobber eller studerer. Vi mener det finnes en stor arbeidskra­ftreserve blant disse og at flere kan og bør få tilgang til arbeidsliv­et ved at vi deler på jobbene. Det bidrar til bedre folkehelse og livsmestri­ng for flere.

Kortere arbeidstid er en løsning som vil inkludere flere i arbeidsliv­et. Det er også årsaken til at LO i fjor vedtok at de ønsker arbeidstid­sreduksjon­er. Bedrifter som har testet dette, melder om at sykefravae­ret stuper og at de ansatte jobber mer effektivt. Å inkludere flere som i dag står utenfor, vil gi mindre utgifter til arbeidsled­ighetstryg­d og sykepenger og sikre en jevn skatteinng­ang.

De siste årene har Høyre brukt 25 milliarder kroner på å redusere skatter til formuende og selskaper. Dette skulle gi flere arbeidspla­sser. Fasiten er at det hadde null effekt, mens de rikeste sitter igjen med mest. Ved å prioritere annerledes, er det gode muligheter for å finansiere en arbeidstid­sreform.

Spørreunde­rsøkelser viser at flertallet i Norge ønsker kortere arbeidstid. Mange setter til og med det høyere enn lønnsvekst. Folk vil ha mer tid til familie, mer fritid og mindre stress. Vi mener tiden er moden for en ny arbeidstid­sreform. Det har vaert gjort med hell før. Kanskje Høyre bør starte med å lytte til folk?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway