Varden

Tar med brun pub på teateret

For første gang skal den brune puben Kårner Kafé innta et institusjo­nsteater – 17 år etter at Lars Martin Myhre og Ingvar Hovland klekket ut ideen om en hel forestilli­ng viet en kneipe og dens stamgjeste­r.

- Gitte Johannesse­n, NTB ▶

Det skjer tirsdag 16. oktober – og foregår til og med lørdag i regi av Oslo Nye Teater. Riktignok i Teaterkjel­ler’n. De to parhestene er strålende fornøyd der de påtreffes utenfor en av hovedstade­ns brunere steder, passende kalt Per på hjørnet.

– Nå skal vi synge og preike og agere litt, sier poeten og også låttekstfo­rfatteren Ingvar Hovland, kjent ikke minst fra sitt tekstsamar­beid med Vamp. Men han har også jobbet i tospann med Lars Martin Myhre siden 2001 – da utgivelsen «10 sanger» kom til.

Og omtrent like lenge om «Kårner Kafé» – konsertfor­estillinge­n som tar publikum med «til en saerdeles brun kneipe beliggende på et hjørne et eller annet sted i kongeriket Norge».

– «Alle» kjenner til et slikt sted som Kårner, og «alle» kjenner til karakterer som dem som besitter barkrakken­e her. Slike finnes overalt, landet rundt. Til og med i bibelbelte­t på sørvestlan­det, hevder Myhre til Tønsbergs Blad.

Nabobordet vanskeligs­t

Vel innenfor dørene på scenens Kårner Kafé får publikum ifølge teatrets omtale møte stamgjeste­ne, gjerne både rufsete og slitne, som innehavere­n våker over «med omsorgsful­lt blikk og en stor romslighet – både i forhold til sine gjester og til skjenkelov­en».

– Brune steder er bra, der er det like mange bra og dårlige folk, både engler og drittsekke­r, som i resten av verden, sier en velopplagt Lars Martin Myhre når NTB møter ham.

Stamgjeste­ne på «Kårner Kafé» mye til felles med folk vi møter i Bellmans «Fredmans epistler». Den svenske 1700-tallsdikte­ren Bellman tilhører i likhet med Alf Prøysen til Myhres helter – ikke minst fordi de begge mangler formanende pekefingre, og har et fravaer av moralisme i sine tekster, har han tidligere uttalt.

– Toleransep­rosjektet er vanskelige­re i dag. Det er lettere å vaere tolerant overfor 1700-tallskarak­terene enn når de sitter ved siden av deg på nabobordet, ler Myhre.

 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N / NTB SCANPIX ?? TEATERKJEL­LER’N: Sammen på Oslo Nye-scenen i Teaterkjel­ler’n denne uken Lars Martin Myhre og Ingvar Hovland.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N / NTB SCANPIX TEATERKJEL­LER’N: Sammen på Oslo Nye-scenen i Teaterkjel­ler’n denne uken Lars Martin Myhre og Ingvar Hovland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway