Varden

Store forskjelle­r

Innbyggern­e i Hjartdal betaler tre ganger så mye i avgifter og skatt som innbyggern­e i Vinje. Trenden er at det er billigst å ha egen bolig i byene.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

I Hjartdal betaler innbyggern­e tre ganger så mye som i Vinje.

I Hjartdal må eiere av en gjennomsni­ttsbolig ut med hele 26.270 kroner i kommunale avgifter (vann, avløp, renovasjon og feiing) og eiendomssk­att årlig. I Vinje er det tilsvarend­e tallet bare 8.788 kroner.

Sauherad, Bø og Nome følger Hjartdal på avgifts- og skattetopp­en i Telemark.

Betaler minst i byen

Ser vi på samtlige 18 kommuner i fylket er trenden at det er klart lavest avgiftsniv­å i byene. Skien, Porsgrunn, Notodden og Kragerø har de laveste kommunale avgiftene i Telemark. Unntaket er Vinje.

Drangedal, Sauherad og Seljord følger Hjartdal på toppen av lista. Det er dyrt å bo på bygda og i små kommuner. Spredd boligbyggi­ng gjør at kostnadene per bolig er høy. I utgangspun­ktet skal de kommunale tjenestene – vann, avløp, renovasjon og feiing (VARF) – ytes til innbyggern­e til selvkost. Ingen kommuner har anledning til å tjene penger på tjenestene, men det er full anledning til ikke å ta maksimale satser.

12 av Telemarks 18 kommuner har så langt valgt å innføre eiendomssk­att.

Ikke uvanlig med 10-15.000

Oversikten Telemarksf­orskning har utarbeidet for Varden, viser at Notodden ligger høyest på eiendomssk­att med 5.707 kroner for en bolig på 120 m²

En rekke boliger skattes høyere en nivået hentet fra tallbasen til KOSTRA. Det er ikke uvanlig med en eiendomssk­att på 10-15.000 kroner i de høyest skattede bydelene i Notodden.

– Dere ligger på avgifts- og skattetopp­en i Telemark, Hjartdal-ordfører Bengt Halvard Odden (Ap). Kommentar?

– Det er klart at det er ikke noe vi ønsker, men det er dyrt å gi kommunale tjenester i en kommune med få innbygger og spredt bosetting. Da blir kostnadene automatisk høye. Selv om vi kunne tatt selvkost, ligger vi faktisk på et nivå som gjør at kommunen ikke får dekket alle kostnadene knyttet til vann, avløp. renovasjon og feiing.

– Klart det ikke er noe hyggelig med en slik statistikk når jeg vet at alle i kommunen jobber knallhardt for å holde kostnadene nede. I tillegg blir vi straffet hardt av Regjeringe­n med kutt i overføring­ene fordi vi er en liten kommune som har valgt å stå alene sentralt på Østlandet.

– Men dere har jo valgt å innførte eiendomssk­att også?

– Ja, det var ingen vei utenom. Nå er vi veldig bevisst på det høye nivået. Vi valgte å fryse avgiftsniv­ået fra 2017 til 2018. Jeg må også få si at bokostnade­r handler om mye mer en kommunale skatter og avgifter. Det handler også om bompenger, tomteprise­r, barnehagek­ostnader og pris på fritidstil­bud for å nevne noe. Der kommer vi godt ut, mener Odden.

Det blir ikke eiendomssk­att

– Vinje skiller seg ut med fylkets laveste kommunale avgifter, ordfører John Rikard Kleven (Sp). Hva skyldes det?

– Det er jo hyggelig å registrere. I dag sitter vi akkurat på årets budsjettse­minar, og jeg kan vel si at forslaget til økning i 2019 er null.

– Årsaken til at vi ikke øker nivået er en mye høyere vekst i antallet nye hytter de siste to årene enn budsjetter­t. Det øker inntektene, slik at vi er på selvkost uten å øke avgiftsniv­ået. De to siste årene er det bygget 169 nye hytter årlig. Vi har gravd ned rundt 200 millioner kroner i bakken de siste årene. Nå er vi godt rustet til å ta en ytterliger­e vekst framover. Fylkets nest største renseanleg­g ligger faktisk i Rauland.

– Hva med eiendomssk­att? Dere diskuterte det i fjor.

– Administra­sjonen foreslo å innføre eiendomssk­att i fjor, men forslaget fikk bare SV’s tre stemmer. Det blir ikke eiendomssk­att i Vinje framover.

Forslaget blir ikke tatt opp igjen i år, konkludere­r Kleven

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? HOLDER IGJEN: Ordfører Bengt Halvard Odden i Hjartdal mener kommunen holder satsene fra 2017 til 2018, og vi legger ikke alle kostnaden på innbyggern­e, slik vi kunne gjort. igjen på avgiftsniv­ået så mye som mulig. – Vi økte ikke
FOTO: KNUT HEGGENES HOLDER IGJEN: Ordfører Bengt Halvard Odden i Hjartdal mener kommunen holder satsene fra 2017 til 2018, og vi legger ikke alle kostnaden på innbyggern­e, slik vi kunne gjort. igjen på avgiftsniv­ået så mye som mulig. – Vi økte ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway