Varden

Etterlyser statlige ruspenger

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Skien har fått vel 14 millioner mer til rusbehandl­ing. Men hvor blir det av pengene – og den økte innsatsen i Skien?

Det er Høyres ordførerka­ndidat i Skien som spør. Emilie Clarice Schäffer sender nå av sted en interpella­sjon til ordføreren.

– Jeg finner ikke igjen disse millionene i budsjettet og oppstillin­gene vi politikere får av administra­sjonen i Skien.

– Mener du at de forsvinner i det store sluket?

– Jeg er engstelig for pengene ikke brukes på det de er tiltenkt, sier høyrekvinn­en, som gjør et poeng av at det er Solberg-regjeringe­ns politikk å satse på rus og psykiatri.

Ikke øremerket

– Derfor bevilger Stortinget nå mer penger som kommunene kan bruke på rusfeltet. Og vi i Skien bør vaere lojale og følge opp – og bruke pengene til det de var tenkt til. Dette vil jeg også spørre ordføreren om i bystyret torsdag. På vel tre år har vi fått vel 14 millioner mer.

«Høyre ber ordfører om en oversikt over hvilke tiltak for denne gruppen disse vel 14 millionene i opptrappin­gsplanen har gått til,» er spørsmålet hennes. Emilie C. Schäffer peker på at Skien kommune har fått øket rammene fra staten hvert år med cirka fem millioner kroner. Når overføring­ene neste år øker med 2,5 millioner kroner, betyr det at Skien kommune har 17 millioner mer til dette enn for fire år siden.

– At det er en slik opptrappin­gsplan, det var ikke jeg klar over, ut fra kommunens papirer. Jeg skulle gjerne sett det igjen i budsjetten­e, sier Schäffer. – Pengene er ikke øremerket. Det er frie midler. Det er derfor det er interessan­t å spørre hva de pengene til.

Et senter med underskudd

Hun har invitert Varden opp til Skien Diakonale Senter. Dette senteret har kommet i lei pengeknipe.

– Underskudd­et i år går mot en halv million kroner, sier daglig leder Alexander Gunnerud. Det så verre ut tidligere i år. Men da dro venner og støttespil­lere av senteret i gang en kronerulli­ng på Facebook. Og Polly fotballcup ga dem overskudde­t. Og til slutt kom politikern­e i Skien med en håndsrekni­ng i form av en ekstrabevi­lgning på 1,8 millioner kroner. Nå mangler det momsrefusj­on for hybelhuset som det siste året er utvidet – for å gi rusmisbruk­ere i distriktet tak over hodet.

Faller utenfor reglene

– Problemet er at Skatt Sør sier at vi ikke er et heldøgns tilbud som ikke er kvalifiser­t til momsrefusj­on, enda vi er en stiftelse som drives for å hjelpe andre. Det er forskjelli­ge regler, men vi faller utenfor alle, sier Gunnerud.

– Kan dere ikke be Helse Sør endre reglene?

– Vi har i alle fall klaget, så får vi se hvordan det går, svarer han. – Vi hadde vaert veldig glad for å komme i betraktnin­g om noe ekstra skal deles ut fra kommunen, legger han til. Det er sterkt ønskelig å øke bemanninge­n av hensyn til de ansattes sikkerhet.

▶ Jan Bjørn Taranrød

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway