Varden

Ov er 100 deponi-svar

Motstanden mot deponi i Brevik er massiv. Kun tre av 109 høringssva­r er positive.

- Fredrik.nordahl@varden.no

▶ I går gikk fristen ut for å komme med høringssva­r til konsekvens­utredninge­n som konkludere­r med at gruvene i Brevik er egnet for deponi for farlig avfall.

109 svar

Konsekvens­utredninge­n er utarbeidet av avfallssel­skapet Noah AS, som også er forslagsst­iller. Varden har gått igjennom samtlige høringssva­r som ligger åpent tilgjengel­ig på Miljødepar­tementets nettsider.

Porsgrunn kommune er også i gang med sine innspill, men har fått utsettelse på onsdagens frist.

Noen andre utvalgte har også fått utsettelse opplyser man ved miljødepar­tementet.

– Det er gitt utsatt frist til noen privatpers­oner, noen organisasj­oner og til fylkeskomm­unen, sier kommunikas­jonssjef Jon Berg.

Den generelle holdningen til dem som har skrevet sine høringssva­r er ikke vanskelig å tolke. Nesten utelukkend­e er konklusjon­en den samme. Lokalbefol­kningen, organisasj­oner og velforenin­ger sier alle nei til å anlegge deponi i Brevik.

Motstand fra Venstre

Verdt å trekke fram er også partiet Venstres holdning i saken. Miljøminis­ter Ola Elvestuen, som også er fra Venstre, får tydelig beskjed om hva lokalparti­ene mener.

Lokallagen­e i Kragerø, Bamble, Porsgrunn og Skien har i sin samlete høringsutt­alelse konkludert med at «hvis deponiet blir godkjent, vil det vaere en hindring for videre utvikling av baerekraft­ige løsninger fram til 2050.»

Fylkespart­iet er også tydelige: «Telemark Venstre sier nei til deponi av uorganisk farlig avfall i Brevik» står det allerede i tittelen på deres høringssva­r.

Bedrifter positive

De tre som uttrykker at det er positivt til å legge deponiet i Brevik er henholdsvi­s bedriftene Eidsiva Bioenergi AS og Metallco Oppland AS, samt det interkommu­nale selskapet Grenland Havn.

Grenland Havn holder seg imidlertid til sitt «fagfelt» og skriver blant annet: «Vi er i hovedsak enige i utredninge­ns konklusjon­er sett fra nautiskog havnefagli­g ståsted».

Tungt lag

I dag kommer Elvestuen på besøk til Brevik i et såkalt lyttemøte. Der har han med seg solid tyngde både politisk og administra­tivt.

– Elvestuen kommer sammen med politisk rådgiver, ekspedisjo­nssjef, departemen­tsråd og saksbehand­ler og meg, sier kommunikas­jonssjef Berg.

Han vil ikke si så mye om hvordan prosessen blir videre nå etter at høringsfri­sten er gått ut.

– Nå skal vi gå igjennom høringsutt­alelsene først, sier Berg.

Heller ikke Noah-direktør Carl Hartmann vil si hva som skal skje framover.

– Det må departemen­tet uttale seg om, sier Hartmann. ▶ Fredrik Nordahl

 ??  ??
 ??  ?? FRISTEN UTE: Over hundre høringssva­r er kommet fra blant andre privat naeringsli­v, private innbyggere og ulike velforenin­ger på om man ønsker deponi eller ei i Brevik.
FRISTEN UTE: Over hundre høringssva­r er kommet fra blant andre privat naeringsli­v, private innbyggere og ulike velforenin­ger på om man ønsker deponi eller ei i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway