Varden

Slik blir hybridferj­a til Strømstad

Allerede i juni neste år skal verdens største hybridskip vaere klar til å settes i trafikk mellom Sandefjord og Strømstad.

- Knut.heggenes@varden.no

▶ SKIEN/SANDEFJORD

Hybridskip­et med plugin-teknologi er nå under bygging ved Ulstein Verft. Prislapp: Drøy en milliard kroner. Det er Color Line som er eier av skipet, som mange ser som et miljølinje­skifte i norsk ferjetrafi­kk.

Tar 2.000 passasjere­r

Den nye ferja vil erstatte dagens «M/S Bohus». I kampen om de tre avgangene fra Sandefjord, som ble tildelt av Sandefjord kommune etter en anbudsrund­e, gikk en avgang til Color Line og to avganger til Fjordline. Den nye «Color Hybrid» med plug-in-teknologi skal trafikkere 10-avgangen fra Sandefjord. Rutetildel­ingsavtale­n gjelder fra 2019 til 2025.

Det 160 meter lange skipet kan ta med 2.000 passasjere­r og 500 biler. Ferja vil bety en vesentlig økning av kapasitete­n på strekninge­n til Sverige. Målt mot «M/S Bohus» er det en dobling av kapasitete­n.

Kan gå en time på fornybar

– Hva er bakgrunnen for investerin­gen, konserndir­ektør Helge Otto Mathisen i Color Line?

– Vi investerer nå av to hovedgrunn­er. For det første er det av miljø- og baerekraft­shensyn. Den nye ferja kan gå på fornybar energi i en time i god fart. Det betyr at det ikke blir utslipp i havneområd­et og inn og ut fjorden fra Sandefjord. Det blir også vesentlig mindre støy.

– Den andre hovedårsak­en er at Color Line vant anbudskonk­urransen om den viktig 10-avgangen fra Sandefjord. Mye av grunnen til det var nettopp at vi vektla miljø så sterkt, og byggingen av det nye skipet. Vi ser virkelig fram til å kunne sette «Color Hybrid» i trafikk til sommerseso­ngen neste år, sier Mathisen til Varden. ▶ Knut Heggenes

 ?? ILLUSTRASJ­ON: COLOR LINE ?? MILJØBÅT: «Color Hybrid» blir verdens største hybridferj­e. Ferja skal ta 2.000 passasjere­r og 500 biler.
ILLUSTRASJ­ON: COLOR LINE MILJØBÅT: «Color Hybrid» blir verdens største hybridferj­e. Ferja skal ta 2.000 passasjere­r og 500 biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway