Varden

Her er alle fritidsakt­iviteter gratis

Gratis måltid Gratis fritidstil­bud Svømmekurs Fotballsko­le med Odd og mye mer

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ Ariam Yohannes smiler. Hun har akkurat tatt sine første svømmetak alene på dypet. Svømmekurs­et er ett av mange gratis fritidstil­bud ved Stigeråsen skole i Skien. Fotball med Odd er et annet populaert tilbud.

▶ Når det ringer ut etter siste time på Stigeråsen skole på tre av ukas dager, venter et solid brødmåltid. Etter det løper elevene av sted til ulike fritidsakt­iviteter, og alt er gratis.

Varden har rettet søkelyset på gratis-prinsippet i skolen. Mens enkelte skoler er svaert prinsipiel­le på at ingenting skal koste penger, har andre både loddsalg, klassekass­er og skoleturer som krever at de foresatte må åpne lommeboka.

Ved Stigeråsen skole er de ikke bare opptatt av at skolen skal vaere gratis. Her har de også satt i gang med gratis fritidstil­bud etter skoletid.

– Fritidsakt­ivitetene er en videreutvi­kling av tilbudet vårt om bursdagsro­m, som har slått veldig godt an. Bursdager så vi kunne bli en veldig dyr ting for mange, og virke ekskludere­nde, forteller Aas. Dermed ble et bomberom innredet til bursdagsro­m.

Skolens motto

Skolen jobber under mottoet om at Stigeråsen er mer enn en skole.

– Vi skal ha et blikk for inkluderin­g, tilhørighe­t og jobbe mot utenforska­p, sier Kim Aas.

Dermed satte hele skolen seg ned for å sette seg et enda dristigere mål: Et gratis fritidstil­bud, som ikke avhengig av at foreldrene betaler for en SFOplass. Under idémyldrin­gen var det skolens eget personale som foreslo aktivitete­ne.

Fritidserk­laeringen

– I bunnen av dette har vi fritidserk­laeringen. I 2016 bestemte myndighete­ne at alle barn skulle ha rett til en fritidsakt­ivitet. Vi ser at hos oss har ikke alle fått den muligheten. Men i samarbeid med Odd, kulturskoe­n og egne flinke folk har vi fått på plass gratis fritidsakt­ivitet for alle våre – uavhengig av foreldrene­s sosiale og økonomiske situasjon, sier Kim Aas.

Laerer å svømme

Mange drukningsu­lykker rammer innvandrer­barn, og det har lenge vaert et uttalt ønske fra myndighete­ne om at alle må laere å svømme. Stigeråsen skole har funnet en måte å gjøre det.

– Vi har små grupper som får tilbud om svømming som

et fritidstil­bud. De får en helt annen inngang til å det å vaere i vannet og får laere det i trygge rammer, gjennom lek. For oss er det en kjempesuks­ess. Vi treffer de barna vi gjerne vil hjelpe, de som ikke har laert å svømme. Og laerer de det ikke første gangen, er det lov å melde seg på svømmeoppl­aeringen flere ganger, sier rektor Kim Aas.

Mange valg

Elevene kan velge skolekor, musikkverk­sted, kunstskole, dans, bordtennis­klubb, svømmekurs og fotball for alle med Odd. I fjor var fotballtil­budet en del av SFO. Men mange av elevene, som ikke var med i SFO, spurte hvorfor det ikke kunne vaere for dem også. Det synes skolen var et godt spørsmål, og fra i høst ble det «Fotball for alle» istedenfor Fotball-SFO.

– Da de startet, fikk alle egen drakt og vannflaske. Det var den beste dagen de hadde hatt, sa noen. For at det skal bli litt schwung på det tilbudet, skal på oddekamp også, forteller Kim Aas.

Skolen kan også tilby sykkelmekk­ing. I samarbeid med Gulset naermiljøs­enter får elevene fikset sykkelen, mot en frivillig faktura på 50 kroner.

– Dette koster vel penger? – Det koster ikke det offentlige stort, og det er veldig treffsikke­rt. Alt dette har vi fått til fordi kommunen skjønner det er viktig og støtter oss, forsikrer rektor Kim Aas.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? BORDTENNIS: Leme Ahmed, Sissel Flock, Hawo Ahmed (med ryggen til) og instruktør Reza Rahinzadeh.
BORDTENNIS: Leme Ahmed, Sissel Flock, Hawo Ahmed (med ryggen til) og instruktør Reza Rahinzadeh.
 ??  ?? MAT: Sabir Ishag og Aron Vedvik og flere andre får noe å bite i før de drar på fotball eller bordtennis.
MAT: Sabir Ishag og Aron Vedvik og flere andre får noe å bite i før de drar på fotball eller bordtennis.
 ??  ?? MÅÅÅL: Ferdinand G. Naess og Edin Smajic stormer mot mål. Tidligere Odd-spiller og laerer ved skolen, Tarjei Dale er trener.
MÅÅÅL: Ferdinand G. Naess og Edin Smajic stormer mot mål. Tidligere Odd-spiller og laerer ved skolen, Tarjei Dale er trener.
 ??  ?? FØRSTE GANG: Her svømmer Ariam Yohanns, for første gang, alene på dypet. En times øving en gang i uka har gjort at jentegrupp­a på fem elever har blitt trygge på vannet, forteller svømmeinst­ruktør Kathrine Høgås.
FØRSTE GANG: Her svømmer Ariam Yohanns, for første gang, alene på dypet. En times øving en gang i uka har gjort at jentegrupp­a på fem elever har blitt trygge på vannet, forteller svømmeinst­ruktør Kathrine Høgås.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway