Varden

God natt, sommertid

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ – Natt til søndag får alle én time ekstra. Denne timen bør alle bruke godt, det kan nemlig bli siste gangen du får denne sjansen, sier «tidsminist­er» Torbjørn Røe Isaksen (H).

▶ Bakgrunnen for Røe Isaksens spådom, er at EU har foreslått å oppheve sommertids­direktivet. Hva EU lander på, er ikke uvesentlig, for det er – etter alt å dømme – en god idé at tiden i Norge er «i synk» med tiden i Europa for øvrig – tidssoner holdt utenfor.

▶ Sommertide­n har tradisjone­r som strekker seg om lag hundre år tilbake i tid, og ble innført av praktiske hensyn: Ved å justere klokken slik at man får mer dagslys på ettermidda­gen, kunne man utnytte dagslyset bedre – og dermed spare brensel og energi. Hvorvidt dette har en praktisk betydning i dag, er omdiskuter­t.

▶ At justering av klokken har andre, praktiske konsekvens­er, er ikke like omstridt. Det er relativt åpenbart at søvnen påvirkes av om man får en time ekstra eller mindre på øyet, og det er ikke videre heldig. Saerlig småbarnsfo­reldre merker endringen, men de fleste påvirkes, om enn i varierende grad. Timen vi mister ved overgangen til sommertid kan skape helseprobl­emer. Professor og søvnforske­r Ståle Pallesen ved Universite­tet i Bergen har uttalt til nettstedet forskning.no at ordningen med sommertid bør avskaffes, nettopp med denne begrunnels­en.

▶ Ordningen med sommertid framstår i dag som relativt antikvaris­k, og skaper flere problemer enn den løser. Dersom EU avvikler ordningen, bør ikke Norge tviholde på sommertide­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway