Varden

Null til museumsbyg­g

Fylkesrådm­ann Evy-Anni Evensen la onsdag fram sitt budsjett for Telemark fylkeskomm­une. Hun legger opp til å bruke en halv milliard på nytt fylkeshus, men ingenting på museumsbyg­g.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no ▶

▶ Verken i Skien eller i Vinje har fylkesrådm­annen lagt opp til å bevilge penger til museumsbyg­g. Det til tross for at Regjeringe­n nå endelig legger opp til at staten skal yte sitt til nytt museumsbyg­g i Skien. Det er også reduserte midler til veivedlike­hold, og svekket buss- og ferjetilbu­d i distrikten­e. Likevel må det investeres i tunneler, både i Porsgrunn og Kragerø, for å møte tunnelfors­kriften. Det er med andre ord mye å ta fatt i for fylkespoli­tikerne. 2019 vil bli prega av sammenslåi­ngen med Vestfold.

Nytt fylkeshus

Telemark gjør noen nye investerin­ger i sitt siste år som frittståen­de fylkeskomm­une. En av de store vinnerne er nytt fylkeshus. 4,5 millioner er satt av til planleggin­g og utredning i 2019, mens 501 millioner er satt av på langtidsbu­dsjettet for årene 2020–2022.

Det er ennå ikke bestemt hvor det nye fylkeshuse­t skal ligge. Men det må ha plass til 150 nye medarbeide­re, og det skal ligge sentralt i Skien.

Fylkesting­et har allerede vedtatt at man skal kvitte seg med de nåvaerende lokalene på Lagmannshø­gda. Man har nå fått en takst på dagens fylkeshus. Den er på 82 millioner kroner. Det er store byggeprosj­ekter på gang på Bamble og Porsgrunn videregåen­de skoler. Bamble skal samlokalis­eres på Grasmyr, med 224 millioner kroner som prosjektra­mme. Også Pors- grunn videregåen­de skole skal samlokalis­eres, i bygg til mer enn 200 millioner kroner.

Terje Riis-Johansen (Sp) spurte øyeblikkel­ig:

– Får vi ny sak om skolenedle­ggelser?

Det avkreftet Evensen.

– Med trange budsjett til skolene må vi prioritere det pedagogisk­e arbeidet. I det ligger at elevene må bruke stipender til PC-er. Dessuten la hun opp til det hun kalte «den store grøtdebatt­en».

Mye gjeld

Det er ikke funnet plass til å støtte et nybygg til Telemark museum i Brekkepark­en. Også flere andre kultursats­inger står på lista over tiltak som ikke er prioritert.

Den politiske debatten startet umiddelbar­t.

– Vi får en gjeldsgrad skyhøyt over «lite handlingsr­om», kommentert­e Terje Riis-Johansen (Sp). Gunn Marit Helgesen (H) fulgte opp.

Ådne Naper (SV) er bekymret for at det spares inn så mye at gratisprin­sippet i skolen er truet.

 ??  ?? SISTE BUDSJETT: Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid får forslaget av fylkesrådm­ann Evy-Anni Evensen.
SISTE BUDSJETT: Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid får forslaget av fylkesrådm­ann Evy-Anni Evensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway