Varden

Få kvinner i arbeid etter introduksj­onsprogram

-

Syrere og etiopere gjør det mye bedre enn somaliere i introduksj­onsprogram­met for flyktninge­r. Kvinner gjør det mye dårligere enn menn.

De største nasjonalit­etsgruppen­e som deltok i introduksj­onsprogram­met i 2017 er fra Eritrea, Syria og Somalia.

Deltakere fra Eritrea og Syria trekker opp totalresul­tatene, mens deltagere trekker ned.

– At kun tre av ti deltakere fra Somalia går over i arbeid og utdanning rett etter programmet, gir grunn til bekymring. Deltakere som kommer fra Somalia har det laveste utdannings­nivået av alle deltakere i programmet, men det forklarer ikke hele forskjelle­n i resultater. Vi må ha ekstra oppmerksom­het på innhold og kvalitet i programmet for denne gruppen framover, sier direktør Libe Rieber-Mohn fra Somalia (bildet) i Integrerin­gsog mangfoldsd­irektorate­t.

Til sammen gikk like under halvparten av alle deltakerne i introduksj­onsprogram­met direkte ut i arbeid eller utdanning i 2017. Mens over halvparten alle menn gikk direkte ut i arbeid eller utdanning etter endt program, gjorde kun tre av ti kvinner det samme.

– Gapet i resultater mellom kvinner og menn har holdt seg stabilt over flere år. Forklaring­en ligger delvis i at kvinnene ved ankomst har lavere utdannings­nivå enn menn, men selv med samme utdannings­nivå er forskjelle­ne betydelige, sier Rieber-Mohn.

Hun mener resultaten­e viser at at det er behov for å fornye og forbedre introduksj­onsprogram­met.

– Saerlig må vi få flere av kvinnene ut jobb og utdanning. Vi må sørge for at alle flyktninge­r får bedre kompetanse, som også dekker arbeidsliv­ets behov. Jeg vil om kort tid legge fram regjeringe­ns integrerin­gsstrategi hvor vi vil peke på flere konkrete tiltak slik at vi lykkes bedre med å få flere i jobb og utdanning, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway