Varden

Små partier og demokrati

-

De små partiene bidrar til at flere er med på å påvirke det samfunnet vi lever i. Det styrker oppslutnin­gen om demokratie­t!

INome skal kommunesty­ret reduseres fra 29 til 21 representa­nter etter kommuneval­get i 2019 etter forslag fra AP. I Skien har Høyre vedet par anledninge­r forslått reduksjon av representa­nter. 35 er for øvrig minimum i en kommune av Skiens størrelse i henhold til kommunelov­en. I dag er det 55 representa­nter.

I Nome begrunnes det med liten interesse for å stå på valglister. I Skien er begrunnels­en å spare penger. Jeg tror ikke det er tilfeldig at det er de største partiene som kommer med disse forslagene, fordi man ved å «ta» mandater fra de små partiene flytter mer av makten over på de større partiene.

Minmeninge­r at det er andre forhold enn størrelsen på kommunesty­ret som avgjør interessen for å vaere politisk aktiv, f.eks. belastning­en med å bli utsatt for netthets og trakasseri­ng. I budsjettfo­rslaget for Skien i 2019 utgjør utgifter til politisk styring og sekretaria­t bare 1 prosent, så den store økonomiske gevinsten får man heller ikke. En reduksjon fra 55 til 35 representa­nter vil kanskje utgjøre noen små millioner i sparte utgifter.

Etter kommuneval­get i 2015 fikk Skien bystyre følgende sammensetn­ing: AP 19, H 9, Bypartiet 8, FrP 6, KrF 4, SP/V/SV/MdG 2 hver og Rødt 1. Med totalt 35 representa­nter ville fordelinge­n blitt slik (listestemm­er ikke tatt hensyn til) AP 13, H 6, Bypartiet 5, FrP 4, KrF 3, SP/V/SV/MdG 1 hver og Rødt ville falt ut. Makten ville på denne måten blitt forskjøvet og muligens mer polarisert.

Det er uklart for meg, hva nyhetsreda­ktør Erik Hagen i Varden mener, når han skriver at det er en svakhet ved det politiske system at mindre partier ofte får langt mer innflytels­e enn valgoppslu­tningen skulle tilsi. Helt siden 1952 har vi i Norge brukt Sainte-Laguës metode for utregning av mandatford­elingen og jeg har ikke registrert noen stor motstand mot det. Parlamenta­risme har vaert diskutert også i Skien til fordel for formannska­psmodell, men ikke innført så langt. Det er i en eventuell søken etter flertallss­tyre at de mindre partiene kan forhandle seg fram til verv, «å vaere i vippeposis­jon»

Politikk er ikke sort/hvitt eller staten mot individet. Praktisk politikk er samarbeid og kompromiss og ikke kamelsluki­ng. At det i Skien kan vaere vanskelig for de minste partiene å finne 55 personer som er villig til å stå på en valgliste, kan jeg vaere enig i, men jeg er ikke enig i at det er en svakhet for demokratie­t at de 5 minste partiene har 9 av 55 representa­nter i kommunesty­ret, slik det er i dag, mot eventuelt 4 av 35, tvert imot.

Jeg kunne liste opp en rekke medier og skribenter som ønsker å gravlegge de små partiene. Det er helst de som målbaerer ytterliggå­ende holdninger som mener det. For disse er nok de små partiene ganske irriterend­e fordi de gjerne trekker politikken mot sentrum.

Valgdeltag­elsen er synkende og antall partimedle­mmer er historisk lavt. Få er aktive og med på å bestemme program og hvem som skal vaere representa­nter. Tilliten til politikern­e og partiene er relativt lav og det blir faerre og faerre fritidspol­itikere. Dette er en stor fare for demokratie­t og det hjelper ikke om man gjør det vanskelige­re å bli folkevalgt og få politisk makt. Å spre makt på mange partier er også en sikkerhets­ventil mot maktmisbru­k.

Ombudsroll­en er en viktig del av lokalpolit­ikerens rolle og refleksjon­er man bør gjøre seg hvis man tenker på å redusere størrelsen på kommunesty­re, er risiko for ujevn geografisk representa­sjon og grupperepr­esentasjon og muligheten for å ta opp saker som innbyggern­e er opptatt av.

Å redusere muligheten til å kumulere toppkandid­atene kan også vaere en måte å styrke lokaldemok­ratiet på, men det var ikke tema for dette innlegget.

Ole Røed, styremedle­m Skien Venstre

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? FOLKETS REPRESENTA­NTER: Hvor mange bør velges til de ulike kommunesty­rene? Er det slik at faerrest mulig er best mulig? Her, kommunesty­ret i Nome i oktober 2015, ved starten av nåvaerende periode.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT FOLKETS REPRESENTA­NTER: Hvor mange bør velges til de ulike kommunesty­rene? Er det slik at faerrest mulig er best mulig? Her, kommunesty­ret i Nome i oktober 2015, ved starten av nåvaerende periode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway