Varden

Den siste deponistat?

- Knut Schüller leder, Vern om Grenland-nei til deponi

Foregangsl­andet Norge, best i verden på blant annet miljø, og teknologi. Det er slik mange fremstille­r oss, men sannheten er en annen.

Verden utenfor går fremover med gjenvinnin­g og resirkuler­ing, stadig nye prosesser ser dagens lys, og behov for sluttdepon­ering reduseres. Hos oss verdensmes­terne på berget, tviholdes det på gamle og avleggse metoder, og dette til alt overmål også av våre miljømyndi­gheter.

Det er ikke en floskel at avfall er en ressurs, men en veldokumen­tert sannhet. Dette er noe de fleste forstår unntaket er vel Norsk Industri, Bellona, enkelte i LO, og en del ansatte i miljødirek­torat og departemen­t. Det tviholdes på løsningen «Noah metoden» hvor teknologi er totalt fravaerend­e, og forurensin­gspotensia­le er stort, og gjenvinnin­gs prosenten er 0,00.

Enkelte land i Europa går nå så langt at de forbyr deponering av avfall uten at gjenvinnba­re ressurser er hentet ut.

Norcem var klokkeklar­e i sin høringsutt­alelse «samdrift er ikke aktuelt». Videre avdekker de med sin gruvekompe­tanse gruvens svakheter, og ved det underbygge­s siv.ing. ingeniørge­olog Helge Klüvers mangeårige påstander.

I NRK 18/10-18 uttaler Noah direktør Carl Hartmann seg om samdrift, og viser til avtale med Norcem etter at KU er laget og behandlet. Han uttaler videre at samdrift som en del av rettighets­spørsmålet om å få bruke gruvene til deponering.

Dette er det rene vrøvel av Carl Hartmann da Noah ikke har noe eierskap eller andre rettighete­r til gruveromme­ne. Dere eier ikke en millimeter av gruvene, og Norcem har som kjent kun konsesjon på uttak av kalkstein til sin sementprod­uksjon. Dette faktum må Carl Hartmann og Noah må ta inn over seg.

Råderetten til gruveromme­ne etter endt steinuttak tilfaller grunneiern­e over, så sant det ikke foreligger andre avtaler, og i dette tilfellet gjør det ikke det. Viser til Direktorat­et for mineralfor­valtning ref 13/00407-5 sitat: «Omfanget av andres råderett er avhengig av avtalen mellom disse og grunneier. Når en avtale om bruksrett til en eiendom opphører mister den som hadde bruksrette­n denne og grunneier kan igjen råde fritt over eiendommen». Sitat slutt. Kan det sies klarere da, Carl Hartmann?

Noahs deponiplan­er ønskes dit pepperen gror av grunneiern­e, og det samme gjør Grenland og Telemarks befolkning. Forsvinn nå Noah, dere er ikke ønsket, vi vil ganske enkelt ikke ha dere her jeg kan ikke si det klarere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway