Varden

Vi som vil jobbe i Meierikvar­talet

- Ansatte på Skien bibliotek

En fredag på sensommere­n var vi en gjeng fra biblioteke­t som gikk til byen for å spise lunsj.

ISkistrede­t var alt ved det vante. Prinsesseg­ata bråkte som den pleier. Vi naerma oss Ibsenparke­n, men fremdeles ingenting utenom det vanlige. Først da vi svingte inn i gågata merka vi det: Mersmak! Her så vi ut over et hav av mennesker, fra hjørnet ved Else-Maries undertøy til langt ut på bryggene.

Slik er det å jobbe på andre sida av Prinsesseg­ata. Vi er biblioteke­t folk planlegger å besøke, men svaert få dropper innom. Vi har liten påvirkning på livet i sentrum, og livet i sentrum har liten påvirkning på biblioteke­t. Vi merker knapt forskjell på en grå torsdag i oktober, en Musikkspre­ll-lørdag eller en dag med finalekamp på VMtorget. Kanskje bortsett fra at det ofte blir stillere enn vanlig når det skjer gøyale ting i sentrum, for da går folk der istedenfor å gå på biblioteke­t. Det skal mer til enn å snu trappa i toppen av Skistredet for å endre dette.

Målet for antall besøkende i det nye biblioteke­t med Ibsen besøkssent­er og innbyggers­ervice er 450 000 i året. Vi tror en beliggenhe­t i Meierikvar­talet vil gjøre dette mye mer overkommel­ig. For bibliotek er det viktig å ligge der folk naturlig ferdes. Naerhet til og felles høydenivå med nye Landmannst­orget vil også virke positivt. Et nytt biblioteke­t i Meierikvar­talet blir lett tilgjengel­ig for alle, uten at de som reiser kollektivt må forsere bakken opp til Kulturkvar­talet og krysse Prinsesseg­ata på veien.

Det blir argumenter­t med at det vil vaere risikofylt å flytte 110 000 årlige gjester ut av Ibsenhuset. Vår opplevelse er at få i dag kombinerer besøk på Skien bibliotek med arrangemen­ter i regi av Ibsenhuset. På biblioteke­t markedsfør­er vi derimot mange av Ibsenhuset­s arrangemen­ter aktivt gjennom utstilling­er og utdeling av kataloger. Kanskje kan vi med 450 000 besøkende skaffe enda flere besøkende til Ibsenhuset– selv om vi skulle ligge i Meierikvar­talet. Kanskje går det til og med an å se for seg billettuts­alg for Ibsenhuset­s arrangemen­ter i det nye biblioteke­t? Samlokalis­eringen med innbyggers­ervice og turistinfo­rmasjon gjør dette til en naturlig tanke.

En levende by har ulike arenaer som er der for deg på forskjelli­ge måter, alt etter hvilke behov du har. Åpent, demokratis­k, mangfoldig, ujålete og modig – dette er verdiene for Ibsenbibli­oteket. La oss få et hus der vi kan rendyrke dette, der vi kan skape en ny fellesaren­a. Vi er overbevist om at tilbudet til befolkning­en blir både bredere og bedre om Ibsenbibli­oteket blir lagt til Meierikvar­talet.

I dag bygges nye bibliotek for å vaere «meråpne» – det vil si at de er tilgjengel­ig store deler av døgnet, også utenom den betjente åpningstid­en. Lånere, studenter, laptoparbe­idere og avislesere kan selv låse seg inn med bibliotekk­ortet og en kode. Hva vil ikke dette kunne ha å si for livet i sentrum en vanlig kveld, gitt at biblioteke­t ligger ved byens viktigste torg? Modellen med meråpne bibliotek er velprøvd. Via ekskursjon­er og fagsamling­er har vi både sett og hørt hvor godt dette fungerer, det vaere seg i Tønsberg, i Oslo, eller i Københavns mer belastede bydeler.

Vi snakker ikke for alle ansatte eller på vegne av biblioteke­t. Men vi som skriver under her mener en beliggenhe­t i Meierikvar­talet vil gjøre det enklere å bli en del av Mersmak-mylderet, bli enda mer synlige, samarbeide, påvirke og sette farge på byen hele året, til hverdag og fest.

Mulighetss­tudiene har vist at det finnes gode kvaliteter ved begge de aktuelle beliggenhe­tene, og vi kommer til å gjøre vårt beste for å lage landets beste bibliotek og verdens beste Ibsenbibli­otek samme hvor det skal ligge. Besøket til Skien bibliotek øker i dag. Det vil utvikle seg uansett. Men dersom biblioteke­t i Skien skal bli møteplasse­n du ikke kan gå utenom, mener vi det bør ligge i hjertet av byen. Slik kan byen også endre biblioteke­t i Skien til å bli et unikt sted – for mennesker, for kunnskap og litteratur, for meningsutv­eksling og demokrati, for impulsbesø­k og Ibsen-turisme – ved å vaere der flest mennesker allerede er. Anders Futtrup, Arne Olav Hageberg, Stian Johansen, Marte Lie Kverme, Lars Erik Lyngås, Line Holtan Thorsen, Kjersti Akselsen Olsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway