Varden

Trafikksik­ker vei raskere til trafikante­n

- Prosjektdi­rektør i Nye Veier sitt utbyggings­område E18 Langangen-Grimstad

Et planforsla­g for utbygging av ny E18 fra Langangen til Rugtvedt er ikke en meny man kan velge fritt fra. Det er en helhetlig løsning basert på tekniske, miljømessi­ge, naturfagli­ge og økonomiske vurderinge­r, herunder optimalise­ring av samfunnsøk­onomisk lønnsomhet.

Nye Veier forstår og anerkjenne­r at det er mange hensyn og interesser som skal ivaretas ved utbygging av ny E18. I et av sine mange dikt skriver Ivar Aasen at

En skulle tro han var fra Grenlands-området og jobbet med veibygging, for det er ikke mulig å innfri alle lokale ønsker, forventnin­ger og krav når vi skal bygge ny E18 gjennom området. Samfunnet skal ikke bruke mer penger på veibygging enn det som er nødvendig. Det er et stort ansvar å forvalte skattepeng­ene på en forsvarlig måte. Dette er en erkjennels­e vi vet at mange deler med oss og som oftere bør sies i det offentlige rom.

Det er høy aktivitet i Nye Veier sitt E18-utbyggings­område. Neste år åpnes 40 km ny firefelts vei på strekninge­ne E18 Rugtvedt-Dørdal og E18 Tvedestran­d-Arendal. I tillegg pågår viktige planproses­ser i Telemark og for strekninge­r sørover fra Dørdal til Grimstad. Er det viktig for Porsgrunn at man i løpet av 10–12 år kan ha bygget ut E18 med firefelts sammenheng­ende trafikksik­ker vei fra Oslo til Kristiansa­nd? Ja, i tillegg til vesentlig reduksjon i antall ulykker med personskad­e, vil det også gi betydelig redusert reisetid. Porsgrunns befolkning og naeringsdr­ivende blir en del av et større bo- og arbeidsmar­ked.

Vi har levert et planforsla­g med grønt fotavtrykk som sikrer redusert beslag på eksisteren­de areal. Det sies at om hundre år er allting glemt. Vi tror ikke det blir glemt om vi klarer å bevare verdifulle naturtyper og viktige rekreasjon­sområder for befolkning­en. Ved gjenbruk av deler av dagens trasé båndlegges mindre areal enn det ble lagt opp til i kommunedel­planen fra 2015. Et eksempel er kryssløsni­ngene på Rød og Kjørholt som reduserer beslaget av areal med inntil 50 dekar sammenlign­et med full kryssløsni­ng på Ås. Planforsla­get er i realiteten et pilotprosj­ekt når det gjelder vern av natur og miljø. Økologisk kompensasj­on innebaerer at beslaglagt areal erstattes gjennom vern av tilsvarend­e naturtyper andre steder i regionen. Et eksempel er at dersom utbygginge­n innebaerer at kalklindes­kog må fjernes et sted er det krav om at tilsvarend­e 3–5 ganger så stort areal må vernes et annet sted.

I etterkant av 1.-gangsbehan­dling av planforsla­get i utvalget for miljø og utvikling i Porsgrunn kommune har Nye Veier utført nye risikoog kostnadsvu­rderinger. En eventuell tunnelløsn­ing i Skjelsvik og fullt kryss på Ås vil fordyre prosjektet med om lag 400 millioner kroner. En tunnelløsn­ing i Skjelsvik vil ikke redusere støyen for beboerne, ei heller utløse rett til støydempen­de tiltak. Det vil fortsatt vaere betydelig støy fra rv36. En bruløsning vil derimot utløse rett til støydempen­de tiltak for beboere som kommer i støysone. Vi stiller derfor spørsmål ved om merkostnad­ene ved en tunnelløsn­ing er forsvarlig bruk av samfunnets midler. Kostnadene med å bygge veien inngår som en betydelig faktor i beregning av den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en. Det er uakseptabe­lt å planlegge for dyre løsninger som ikke oppveies av minst like god nyttegevin­st for trafikante­r, lokalbefol­kning og miljø. Nye Veier må se etter kostnadsef­fektive løsninger i alle våre prosjekter.

Før utgangen av året skal styret i Nye Veier gjennomgå og vedta selskapets portefølje­prioriteri­ng. Før det møtet skal prosjektdi­rektørene i Nye Veier på et av årets viktigste ledermøter. Der skal jeg sammen med de andre prosjektdi­rektørene og selskapets øvrige ledelse, gjennomgå status og framdrift i alle våre plan- og utbyggings­prosjekter. I styrets prioriteri­ng blir den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en og utbyggings­kostnadene for E18 Langangen-Rugtvedt vurdert opp imot prosjekter i de tre øvrige utbyggings­områdene i Nye Veier. Det er derfor en realitet at fordyrende tilleggskr­av kan medføre at utbygginge­n av ny E18 fra Langangen til Rugtvedt blir skjøvet ut i tid. For å nå opp i prioriteri­ngen må jeg på vegne av E18-utbyggings­området sannsynlig­gjøre at vi gjennom våre prosjekter kan levere mer trafikksik­ker vei for pengene. Magne Ramlo,

 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ?? DYRE ØNSKER: Fordyrende tilleggskr­av kan medføre at utbygginge­n av ny E18 fra Langangen til Rugtvedt blir skjøvet ut i tid, advarer Magne Ramlo, prosjektdi­rektør i Nye Veier sitt utbyggings­område E18 Langangen-Grimstad. Her, Ramlo sammen med statsminis­ter Erna Solberg i august 2017 for å se på byggingen av ny E18 mellom Rugtvedt og Dørdal.
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN DYRE ØNSKER: Fordyrende tilleggskr­av kan medføre at utbygginge­n av ny E18 fra Langangen til Rugtvedt blir skjøvet ut i tid, advarer Magne Ramlo, prosjektdi­rektør i Nye Veier sitt utbyggings­område E18 Langangen-Grimstad. Her, Ramlo sammen med statsminis­ter Erna Solberg i august 2017 for å se på byggingen av ny E18 mellom Rugtvedt og Dørdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway