Varden

Skrekk og gru

– Amerikaner­ne tok copyright på halloween, men vi har lang historie med skrekk i Norge, sier Henrik Bøe Larsen.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

▶ «Skrekkepar­ken» i Brekkepark­en er et tilbud som barna setter pris på. Nomi og Precious ved Stigeråsen skole fikk denne uken naerkontak­t med heksa (Gunn Inger Aareskjold).

Dette er sjette gangen Telemark museum inviterer til «Skrekkepar­ken», og det er allerede et kjent og etterlengt­et tilbud blant unge i Skien.

Elevene ved Stigeråsen skole er i alle fall ikke i tvil om hva som skal skje til helgen. Denne uka besøkte de Brekkepark­en og møtte Gunn Inger Aareskjold) som skummel heks.

Norske tradisjone­r

Telemark museum ønsket å trekke fram norske myter og eventyr i 2013, da halloweent­radisjonen for alvor begynte å få fotfeste i Norge.

– Det var litt for å skape innhold i tradisjone­n for dem som gikk rundt med en bøtte for å be om knask, sier Kristin Berge.

De håpte noen hundre ville ta turen innom nyskapinge­n, men ble overveldet da det sto over tusen og ventet utenfor portene til Brekkepark­en. I fjor var det over 4.000 gjester de tre dagene Skrekkepar­ken ble arrangert.

– Det er morsomt og spennende å drive kulturform­idling på denne måten. Samtidig er det ikke et mål å drive en fornøyelse­spark. Vi springer ikke rundt og roper «bø», sier Linnea Dale.

Den skumle huldra

I år får Brekkepark­en besøk av skuespille­r Mikkel Gaup, som inviterer publikum med på en samisk lavvoreise. Han avslutter også lørdagskve­lden med en konsert.

Søndag er det familiedag i «Skrekkepar­ken».

– Vi ser alltid på hvem som kommer inn døren, og legger «skrekk-nivået» an etter det, sier Gunn Inger Aareskjold. I helgen er hun heksa som får sitt eget pepperkake­hus i Brekkepark­en.

– Det er mange zombier i ungdomskul­turen i dag. De har lite å stille opp imot huldra og de mytene som eksisterte her i landet for noen hundre år siden. Det er spennende å vise hvordan de mytene var en del av livet, sier Henrik Bøe Larsen.

Telemarks Asbjørnsen og Moe

I år legger «Skrekkepar­ken» vekt på å formidle eventyrski­kkelser fra hele verden, og hvordan de strekker seg over grensene.

I tillegg blir det en utstilling med Telemark-eventyrene samlet inn av Rikard Berge.

Han var bestyrer av det som har blitt Telemark museum, og samlet fra han var ung fortelling­er fra folk som besøkte gården Berge på Rauland.

I tillegg blir det omvisning i søken etter den «Grå dame», som tok plass i hovedhuset på Søndre Brekke i 1883, da godseier Niels Aall arrangerte fest for prins Christian Frederik, selv om hun lå alvorlig syk i huset.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS
 ?? ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS ?? SKREKK: Barna ved Stigeråsen skole fikk møte heksa da de besøkte Brekkepark­en denne uken.
ALLE FOTO: SINDRE OMENÅS SKREKK: Barna ved Stigeråsen skole fikk møte heksa da de besøkte Brekkepark­en denne uken.
 ??  ?? STREKKEPAR­KEN: For sjette gang inviterer Henrik Bøe Larsen, Gunn Inger Aareskjold og Linnea Dale i Telemark museum til «Skrekkepar­ken».
STREKKEPAR­KEN: For sjette gang inviterer Henrik Bøe Larsen, Gunn Inger Aareskjold og Linnea Dale i Telemark museum til «Skrekkepar­ken».
 ??  ?? HEKSA: Heksa, i Gunn Inger Aareskjold sin skikkelse, er klar for å gi barna en skummel opplevelse i Brekkepark­en kommende helg.
HEKSA: Heksa, i Gunn Inger Aareskjold sin skikkelse, er klar for å gi barna en skummel opplevelse i Brekkepark­en kommende helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway