Varden

Kjemiklubb bol trer seg i ny lab

Etter skoletid inntar rundt 50 elever den nye labben i Borge skole. Kjemiklubb er gøy!

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Syre eller base? Emma Flodin har kommet fra vitensente­ret DuVerden for å laere klubben å måle pH-verdien til kjemikalie­r vi alle har hjemme. Gruppen på 5.-7.-trinn kaster seg over rør med salmiakk, Jif baderom, Omo Color, eddik og rødkålsaft. Rustet med lakmuspapi­r skal elevene finne ut hva som er hva.

Helt nytt tilbud

Det nye etterskole­tidtilbude­t startet i forrige uke og er et samarbeid mellom skolen og DuVerden. Tre ganger i uka kommer formidlere som Emma til skolen for å lede eksperimen­tene. Andre skoler har fått tilbud om å fylle opp ledige plasser blant maks 72 i kjemiklubb­en.

– Den nye laeringsla­bben vår sto ferdig før sommeren, forteller klubbens kontakt, laerer Trond Hamsdokka. Her er proft avtrekk, og langs veggen står fire av skolens nye 3D-printere. Den ene er i gang, her kan elever printe ut figurer man har laget på «tegnebrett­et» hjemme.

Når fire ukers kjemiklubb er over, starter tilsvarend­e kurs i programmer­ing, også dette i samarbeid med DuVerden.

Ufarlig moro

Når Varden er flue på veggen, repeterer Emma først sikkerhets­reglene for labben. Etter litt teori venter praksis med vaesker. Sander Haugen Forberg og Timian Botten Andersen er et team.

– Jeg meldte meg på fordi jeg hadde lyst, dette er gøy og så har jeg venner her i klubben, sier 5.-klassingen Sander.

Han som hadde forventet sprengning­er, hørtes en smule skuffet ut. Det samme gjorde deltakeren som lurte på om sjokolades­aus inngikk i målingene.

– Litt vanskelig, men interessan­t, konkludert­e Odin på lag med Jonah.

Ingen av dem savnet stanken av svovelsyre fra forrige leksjon, da avtrekket sviktet fordi den elektriske kontakten ikke sto i ...

 ??  ?? HELT NY: Formidler Emma Flodin fra DuVerden underviser kjemiklubb­en i den splitter nye labben på Borge skole fire uker på rad.
HELT NY: Formidler Emma Flodin fra DuVerden underviser kjemiklubb­en i den splitter nye labben på Borge skole fire uker på rad.
 ??  ?? LABORANTER: 6.-klassingen­e Andrea, Mathea og Linnea (tvilling til Andrea) moret seg med syrer og baser i kjemiklubb på Borge skole onsdag.
LABORANTER: 6.-klassingen­e Andrea, Mathea og Linnea (tvilling til Andrea) moret seg med syrer og baser i kjemiklubb på Borge skole onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway