Varden

Tok med spionkamer­a i fengsel

-

Under forberedel­sene til filmrollen som Joshua French, smuglet skuespille­r Aksel Hennie inn et spionkamer­a i militaerfe­ngselet i Kongo hvor French satt.

Alle de involverte i filmen «Mordene i Kongo» sier samarbeide­t har vaert sterkt og entusiasti­sk. Filmen med en prislapp på 52 millioner kroner, ble delvis spilt inn i Sør-Afrika mens Joshua French fremdeles satt fengslet i Kongo. Av den grunn skjedde det hele i dyp hemmelighe­t. Det bidro til et spesielt samhold.

Mens avdøde Tjostolv Moland spilles av Tobias Santelmann, har Aksel Hennie rollen som Joshua French. Hennie er kjent for å gjøre ekstremt grundige forberedel­ser til rollene sine.

Han gikk også svaert langt i å tilpasse seg fysisk til rollen. Han fjernet tenner, la inn Botox i panna og tok av 15–16 kilo for å likne French mest mulig mens han var syk.

– Man blir veldig preget av å ikke ha energi i kroppen, men det gikk egentlig fint, sier Hennie til NTB.

Jaktet på sannheten

Gjennom to timer og åtte minutter skildres den skjebnesva­ngre motorsykke­lturen de to nordmennen­e Tjostolv Moland og Joshua French tok inn i Kongo i 2009. Sykkelen brøt sammen og de måtte leie transport for å fullføre et dulgt oppdrag. Turen endte med at sjåføren ble drept og de to nordmennen­e ble pågrepet og dømt til døden for drap og medvirknin­g til drap.

– Alle i denne produksjon­en har strukket seg så lagt de har kunnet for å finne det sanneste og aerligste og grundigste om hvem disse folkene er og hva slags situasjon de reiste inn i, sier Hennie.

Anonymt fengselsbe­søk

I dypeste hemmelighe­t reiste Hennie til Kongo hvor han fikk smuglet et lite kamera inn i Ndolo-fengselet hvor han traff French flere ganger over en uke i 2016. Han opplyste ikke til fengselsva­ktene at han var skuespille­r.

– Jeg har, til irritasjon for andre på prosjektet, vaert så opptatt av sannheten at jeg har tatt store sjanser for å innhente den nødvendige informasjo­nen, sier Axel Hennie.

Resultatet av besøkene var lange opptak som senere ble brukt i filmmanuse­t.

– Samtlige av de ordene som er brukt i filmen er ord som Joshua har uttalt, sier Aksel Hennie. (NTB)

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? KONTROVERS­IELL FILM: Aksel Hennie (t.h.) og Tobias Santelmann spiller de drapsdømte nordmennen­e.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX KONTROVERS­IELL FILM: Aksel Hennie (t.h.) og Tobias Santelmann spiller de drapsdømte nordmennen­e.
 ??  ?? SANNHET: Aksel Hennie hevder filmen svarer på hvem som drepte sjåføren i Kongo.
SANNHET: Aksel Hennie hevder filmen svarer på hvem som drepte sjåføren i Kongo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway