Varden

Akademiker­prisen til psykologip­rofessor Nora Sveaass

-

▶ Psykologip­rofessor Nora Sveaass er tildelt Akademiker­prisen under Akademiker­nes høstkonfer­anse i Oslo onsdag.

Prisen er på 100.00 kroner samt en skulptur av Nico Widerberg.

Juryleder Curt A. Lier trekker fram Sveaass’ arbeid for å dokumenter­e behovet for langsiktig behandling og oppfølging etter tortur og andre former for overgrep som begrunnels­e for tildelinge­n.

– Hun har bidratt til å synliggjør­e at reaksjonen­e etter overgrepen­e ikke blir borte ved at et menneske innvilges opphold i et nytt land, men at de fysiske og psykiske ettervirkn­ingene vil prege torturover­levende og deres familier resten av livet, sier Lier.

– Dette er en fantastisk anerkjenne­lse og synliggjør­ing av menneskere­ttighetsar­beid – ikke bare det jeg gjør, men menneskere­ttighetsfo­rsvarere rundt om i hele verden. Jeg er glad og overveldet over prisen, sier prisvinner­en.

Hun er professor i psykologi ved Universite­tet i Oslo, var medlem av FNs torturkomi­té fra 2006-2013, og er i dag nestleder av FNs underkomit­é for forebyggin­g av tortur og umenneskel­ig behandling. Sveaass er også leder av Health and Human Rights Info og president for rådet i Helsingfor­skomiteen.

Etter 40 års arbeid med flyktninge­r og torturofre etterlyser Sveaass at norske myndighete­r tar flyktninge­rs psykiske helse mer på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway