Varden

Noen ganger kan selfiemani­en og fjaset bli så skrikende at det kan ta fokus bort fra politikern­es egentlige jobb. Per Arne Rennestrau­m, journalist

-

Oog for lite rdfører Robin Kåss og varaordfør­er Janicke Andreassen jobber nå bevisst med å bygge opp en merkevare som et politisk superpar for å sikre seg fire nye år på maktens tinde. Kan det bli for mye fjas politisk håndverk? Her er noen av det siste halvårets viktigste politiske saker i Porsgrunn:

▶ Janicke Andreassen som bruker gaffateip på kontorrekv­isitter til Robin Kåss mens sistnevnte er på ferie. Stort oppslag i PD.

▶ Kåss og Andreassen som frir til hverandre ved elvekanten og lover hverandre fire nye år for innbyggern­e. Stort avisoppsla­g igjen.

▶ Den sosialdemo­kratiske toppduoen Kåss og Andreassen (som Lara Croft!) i en videofilm der de framstår som barske og kule. Dette er en hevn (?) for at Janicke teipet halve kontoret hans med gaffateip. Førsteside­n i PD. Samtidig, på en annen kant av byen: En rullestolb­ruker blir plassert i et narkoreir der han gjennom Vardens spalter trygler om å få et nytt hjem. I en slik situasjon forventes det at en ordfører rykker ut og kaster alt annet til sides.

Men nei. To nye kjendiser på den kommende valglista skal øke popularite­ten til Arbeiderpa­rtiet, leser vi i avisa. I en sånn stund er det fort gjort å glemme det trivielle ved å drive politikk: Primaert handler det om å sørge for at de som trenger det mest får den nødvendige hjelpen. Flere oppslag i både Varden og andre aviser de siste årene viser at det ikke er tilfelle: At mange blir stående utenfor.

En ting er å vaere folkelig. Men noen ganger kan selfiemani­en og fjaset bli så skrikende at det kan ta fokus bort fra politikern­es egentlige jobb. Nylig fortalte TA at Kåss og Andreassen har fått hjelp av bloggeren Line Victoria Huseby til å friske opp politikeri­maget og fri til ungdommen. – Hun hjelper oss med å vise at politikk ikke er kjedelig og at politikere ikke er kjedelige, sier varaordfør­er Janicke Andreassen til avisa. Blir det noe bedre politikk av slikt? Hvordan viser de egentlig ungdommen at politikk ikke er kjedelig ved å vise seg fram i en setting som ikke har noe med politikk å gjøre? Artikkelen i TA var viktig for å få fram hvordan Robin & Janicke jobber og hvordan de bruker ressurser og henter inn ekstern hjelp for å bygge sin egen merkevare.

Den tidligere britiske statsminis­teren Gordon Brown ble beskyldt for å vaere for alvorlig og seriøs. Han var en blek kopi av Tony Blair, ble det sagt. I sin ganske berømte tale i Manchester i 2008 svarte han på kritikken med å si at «mange mener jeg er alvorlig, men for å vaere aerlig så det er flere grunner til å vaere alvorlig». Fritt oversatt! Og han ville gjøre en seriøs jobb for landet sitt. Brown stilte aldri i bar overkropp for å tekkes ungdommen. Politikk handler ikke om å bli populaer. Det må aldri bli drivkrafte­n. Men man kan bli populaer ved å gjøre en seriøs jobb. Det er det ingen tvil om at Porsgrunns ordfører gjør på mange områder, men det stadig mer altoversky­ggende fjaset kan virke støtende for dem som føler at kommunen svikter dem helt. Det kan se ut som om de som styrer skuta er mer opptatt av sine egne rollefigur­er enn av dem som kjemper sin daglige kamp for tilvaerels­en.

Jeg velger å ta støyten som en sur gammel, grinebiter. Noen må tørre å stikke hull på byllen og snakke om det som er blitt en intern snakkis i det politiske miljøet. Det handler om at de eneste politikern­e som har skikkelig tid til å drive politikk, bruker så mye av tiden og kreftene på å fremme sitt eget kandidatur. Når også pressen spanderer så mye spalteplas­s på å presentere underholdn­ingsduoen Janicke & Robin, er det kanskje grunn til å kaste et kritisk blikk på vår rolle. Jeg tror Janicke & Robin ler godt over hvor enkelt det er å få spalteplas­s som på en meget effektiv måte dekker over mindre behagelige saker. Porsgrunn kommune går mot underskudd, befolkning­søkningen uteblir og folk flest har blitt påført flere tusen kroner i økt eiendomssk­att siden Robin & Janicke overtok. Kanskje vi har fått nok pute-tv nå? Per Arne Rennestrau­m, Journalist

 ?? ARKIVFOTO ?? SAMMEN: Janicke Andreassen og Robin Kåss henter inn ekstern hjelp for å skape søte avisoppsla­g som kan sikre dem gjenvalg.
ARKIVFOTO SAMMEN: Janicke Andreassen og Robin Kåss henter inn ekstern hjelp for å skape søte avisoppsla­g som kan sikre dem gjenvalg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway