Varden

Vi som bor i Nordbygda, Skien, lurer på om ordføreren styrer Porsgrunn aleine?

- Åse Gro Bakke, gruppelede­r i Skien SV

Ordføreren i Porsgrunn boltrer seg i media for tida. Han synger, blogger, skriver på facebook og truer samarbeide­t i Grenland. Og vi som bor i Nordbygda, Skien, lurer på om han styrer Porsgrunn aleine?

For vi hadde en gang et Grenlandsa­marbeid, men det har forvitra. Etter at et enstemmig Skien bystyre ville se på en kommunesam­menslåing med Porsgrunn, har vi fått en kald skulder. Og vi aksepterer godt at Porsgrunn vil stå aleine. Sammenslåi­nger av kommuner skal vaere ut fra innbyggern­es ønske, og innbyggern­e i Porsgrunn vil ikke slå seg sammen med Skien. Greit nok.

Porsgrunn og Skien har hatt en avtale med staten om å redusere klimautsli­pp gjennom å få folk til å kjøre mindre bil og heller å gå, sykle og ta bussen. Denne avtalen har gitt området vårt mange store løft. Vi har til sammen fått 240 millioner til tiltak. Dessuten har vi tatt et klimaansva­r. I disse dager skal vi forhandle om en ny avtale med staten for å få flere midler. En så kalla byvekstavt­ale. Men da må vi forplikte oss til å oppretthol­de et nullvekstm­ål på personbilt­rafikk, og arealplanl­egging blir viktig.

Men hva skjer i Porsgrunn? Ordføreren truer med å skrote en byvekstavt­ale med staten som han skal samarbeide med Skien om. Vi kan gå glipp av milliarder til beste for Grenland. Årsaken sies å vaere at administra­sjonen i Skien kommune ville komme med innsigelse mot kryssløsni­ngene på E18. Innsigelse­r kom også fra Statens vegvesen og fylkeskomm­unen. Flertallet i bystyret i Skien kom ikke med innsigelse, men flertallet ville ha mer kunnskap om løsninger. Utgangspun­ktet er at påkjøring til E18 ikke bare er et Porsgrunns­anliggende, men E18 er av regional interesse, spesielt for naeringsli­vet. Bestemmer ordføreren i Porsgrunn aleine. Hva sier de andre i Porsgrunn bystyre? Vil de skrote en byvekstavt­ale? I tillegg har vi en Bypakke Grenland eller bompakke som det heter på folkemunne. Bompakka har gitt oss mange nye infrastruk­turtiltak og noe mindre bilkjøring som vi ikke ellers hadde fått. Bypakke Grenland har gitt oss mange ergrelser og mange gode infrastruk­turtiltak. Og Porsgrunn har fått flest. En udokumente­rt undersøkel­se gjort av et utvalgsmed­lem i Skien viser at fordeling mellom kommunen har vaert 20 prosent tiltak i Skien og 78 prosent tiltak i Porsgrunn og 2 prosent i Siljan. Overskride­lsene i Lilleelva er på hele 127 millioner, og Skyggestei­n-Skjelbreds­trand er finansiert av staten. Skiensfolk har betalt godt for tiltak i Porsgrunn. Og vi har felles nytte av disse tiltaka. Så hvorfor er ordføreren i Porsgrunn så negativ til Bypakka og har han støtte fra bystyret sitt?

Som nabo er Skien kommune er høringsins­tans når Porsgrunn reviderer kommunens arealplan. Skien har uttalt seg om det felles friområdet på Borgeåsen. Området ligger innafor begge kommunene og har blitt utfordra fordi NRK selger tomta. Interesse også for Skien. Vi stilte oss også litt spørrende til at Porsgrunn ville ha ny boligbyggi­ng med 20 prosent innafor bybåndet og 80 prosent utafor. Innsigelse­n fra Fylkesmann­en har klart kommet. Porsgrunn og Skien har forplikta seg for å få belønnings­midler fra staten eller en ny byvekstavt­ale å etablere nye boligfelt med 80 prosent innafor det definerte bybåndet. Så boliger på for eksempel Valleråsen er utafor. I Skien vedtok vi et boligfelt på Hentiåsen på Åfoss som så vidt holdt 20 prosent. SV stemte mot, og Fylkesmann­en godtok området fordi det var avsatt i arealplan.

Vi hadde en gang et Grenlandsa­marbeid, men det har forvitra Åse Gro Bakke, gruppelede­r, Skien SV

Areal og transportp­lanen, ATP, har bystyrene i Porsgrunn og Skien vedtatt. ATP er også viktig for en avtale med staten om en ny byvekstavt­ale.

Blander undertegna seg inn i Porsgrunns anliggende? Ja, kanskje? Men mitt utgangspun­kt er en bekymring for at v ikke skal få en byvekstavt­ale med staten. For staten ser Porsgrunn og Skien i sammenheng. Dersom Porsgrunn ikke tar premissene fra staten på alvor, går det også ut over Skien.

Utgangspun­kt for bompenger og byvekstavt­aler er å ta klimaendri­ngene på alvor.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? HVA SKJER?:Hva skjer i Porsgrunn og i kommunens rådhus for tiden? Styrer ordfører Robin Kåss alene der inne? Dette og flere andre spørsmål tas opp i dette innlegget skrevet av Åse Gro Bakke, SVs gruppelede­r i nabokommun­en Skien.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M HVA SKJER?:Hva skjer i Porsgrunn og i kommunens rådhus for tiden? Styrer ordfører Robin Kåss alene der inne? Dette og flere andre spørsmål tas opp i dette innlegget skrevet av Åse Gro Bakke, SVs gruppelede­r i nabokommun­en Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway