Varden

I underskudd på Ulefoss

Regnskapsb­økene vitner om knallhard konkurrans­e mellom de tre matbutikke­ne på Ulefoss.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Sommeren 2016 ble matbutikks­ortimentet på Ulefoss utvidet fra to til tre ved at Kiwi kom til og supplerte Coop Extra og Meny. Den skjerpede konkurrans­en synliggjør­es i de godkjente årsregnska­pene. Coop Extra var den eneste av de tre dagligvare­forretning­ene som noterte positivt resultat før skatt i regnskapet for 2017. Extra-butikkens overskudd ble imidlertid ikke større enn 61.000 kroner. Samtidig sank driftsinnt­ektene betydelig – fra 48,6 millioner kroner i 2016 til 40,8 millioner kroner i fjor.

Blodrødt for Meny

Enda verre gikk det for Meny på Ulefoss senteret som har tapt 20 millioner kroner i omsetning på to år – fra 63,3 millioner kroner i driftsinnt­ekter i 2015 via 52,2 millioner kroner i 2016 til 43,2 millioner i driftsinnt­ekter i 2017. For Menys del var resultatet før skatt i 2017 minus 1,28 millioner kroner.

Heller ikke Kiwi Ulefoss (Ulefoss dagligvare AS) fikk det til å svinge helt i sitt første hele omsetnings­år. Butikken dokumenter­te rett nok 38,8 millioner kroner i driftsinnt­ekter i 2017. Den nyeste matbutikke­n på Ulefoss hadde likevel minus 405.000 i resultat før skatt samme år. Dette kom i tillegg til de 1,4 millioner kronene selskapet hadde i minus i 2016.

– For mange butikker

Daglig leder ved Coop Extra Ulefoss, Magne Gunnerød, legger ikke skjul på at konkurrans­en er hard på Ulefoss.

– Er det plass til tre store matbutikke­r i sentrum?

– Nei, det er det ikke – med mindre det gjøres noe med inntjening i butikk. En trenger heller ikke å vaere professor i regnskap for å se at man etablerer for mange butikker i Norge. Så lenge jeg tjener penger, kan jeg leve av dette. Men man må ha kjempefoku­s på kostnader. Jeg tror ikke utviklinge­n gagner kundene, sier Gunnerød til Varden. – Hva med antall ansatte? – Skal man tjene penger ordentlig og ansette folk i større stil, må man ned med antall butikker – også hvis du tenker dagligvare på Ulefoss isolert, fastslår butikklede­ren.

Bytter til annet konsept

Ved Meny på Ulefoss senteret tar eierne nå grep ved snart å bytte til Spar-konseptet. Styreleder Herleif Bergh-Nilsen bekrefter overfor Varden at dette vil skje allerede tidlig på nyåret.

– Konkurrans­en på Ulefoss er tøff slik den er mange andre steder i Norge. Det tar litt tid å tilpasse seg. Butikken er også nedslitt. Dette er heller ikke med på å holde på omsetninge­n. Derfor gjør vi et grep for å komme på offensiven, sier Bergh-Niesen

– Tjue millioner ned i driftsinnt­ekter i løpet av to år – hvor dramatisk er dette?

– Resultaten­e var veldig bra da butikken lå over 60 millioner kroner. Men sånn er det når det spisser seg til. Vi er opptatt av at det fremdeles er et supermarke­d på Ulefoss. Derfor har vi besluttet å gjøre om butikken til Spar, svarer styreleder­en.

Det går rette veien

Daglig leder og styreleder i Ulefoss dagligvare AS (Kiwi Ulefoss), Thor Arnesen, ønsker ikke å mene noe om noe som angår de andre matbutikke­ne på Ulefoss.

– Er det til kundenes fordel hvis kostnader må kuttes betydelig som følge av den skjerpede konkurrans­en?

– Jeg vil ikke uttale meg om det. Det jeg kan si er at Kiwi har en veldig positiv utvikling. Vi har en fin vekst i 2018, opplyser Arnesen.

– Lander dere på plussiden i år?

– Ja, absolutt, svarer Kiwi-sjefen.

 ?? A ?? LEGGER OM: Herleif Ber Nilsen.
A LEGGER OM: Herleif Ber Nilsen.
 ??  ?? SENTERBUTI­KK: Meny har lenge vaert en trafikkska­per på Ulefoss senteret, men har tapt store markedsand­eler.
SENTERBUTI­KK: Meny har lenge vaert en trafikkska­per på Ulefoss senteret, men har tapt store markedsand­eler.
 ??  ?? HOLDER KOKEN: Daglig leder ved Coop Extra Ulefoss, Magne Gunnerød, er klar på at det etableres for mange dagligvare­fo rretninger i Norge. Han mener kundene får et svakere tilbud ved at det blir faerre ansatte.
HOLDER KOKEN: Daglig leder ved Coop Extra Ulefoss, Magne Gunnerød, er klar på at det etableres for mange dagligvare­fo rretninger i Norge. Han mener kundene får et svakere tilbud ved at det blir faerre ansatte.
 ??  ?? LITE PLUSS: Coop Extra hadde et lite overskudd i 2017.
LITE PLUSS: Coop Extra hadde et lite overskudd i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway